Из дебрите на кухнята на сами

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Коренното население на северните части на Швеция се нарича сами, а „Дойче веле“ ни разкрива тайните на тяхната кухня. Един от специалитетите им е изсушено еленско месо със сирене потопени в кафе. „Когато пия подобна напитка тя наистина е с вкус на кафе, но с много по-различен аромат и с леко сметанов вкус заради сиренето, споделя Ева Гунаре. Сушеното еленско месо придава леко солен вкус. Ева живее от над три десетилетия в Йокмок, културен център на сами в Швеция, където изследва техните традиции.

Представителите на една от най-северните народности сами често пият кафе със сирене и еленско месо

Населението от тази народностна група винаги е живеелов сурови условия, тъй като зад полярния кръг често температурите падат под минус 20. „За хората тук на север винаги от значение са две неща- топлината и доставянето на достатъчно енергия. Разбира се да се намери нещо сладко е много трудно, но пък винаги може да се намери еленско месо. Традицията да се суши то също е много стара“, продължава тя.
А когато се прибави към кафето, човек получава освен топлина и много енергия.

Сиренето се прави в малко стопанство, в което се гледат около 60 крави от специална порода, известни като шведски крави“. Това е местна порода крави, която заради това че не дава много мляко е застрашена от изчезване. Тук от повече от две години работи агроикономистката Габриела Лонгрин. „Млякото е много по-маслено от обикновеното и има специално име за протеина „Капа казе Б“ , което означава, че е много добро за направата на сирене“, споделя тя. И от него тук традиционно правят „кафе уст“, сирене с кафе. По своя процес направата на сирене с кафе в началото наподобява технологията на производство на всички останали видове сирена. Особеното при него е, че то зрее не в затворени, а в отворени пространства, където се опушва. Дебелината му е само между един и три сантиметра. Ежегодно тук се произвеждат около 800 килограма сирене. „Когато хората от други страни го пробват, често казват че това не е сирене. Това обаче е сирене, макар на вкус да е като сметана и леко да сладни“, казва тя.

На шведски времето за пиене на кафе се нарича „фика“, а сами по себе си шведите са сред нациите, които най-много пият кафе- средно по над 3 чаши на ден, а в шведската част на Лапландия често го правят навън. „Тъй като зимите при нас са дълги и тъмни, ни се иска когато е възможно да сме навън докато има слънце и кафето винаги е наш спътник“, споделя Габриела. За мнозина представители на сами кафе със сирене им навяват спомени за тяхното детство и за това, как са го приготвяли техните баби и пра баби. Към сиренето и кафето често се прибавя и сушено еленово месо, придаващо вече споменатият солен вкус, така че това се е превърнало в един особен ритуал в най-северните части на Европа.

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимки: Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар