DogPhone или как да дадеш избор на домашния любимец да общува

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Модерните технологии позволяват да следите домашните си любимци от почти всяка точка по света. Това което повечето от тях не позволяват, е да дават право на вашето куче или котка сами да избират, дали да общуват с вас. И това е така, докато младата британска изследователка елена Дъглас не се опитва да промени това чрез изобретяването на специален кучешки телефон.

„Въпросът е кой на кого повече липсва. На мен винаги ми липсва моето куче когато го няма, , но мога да си представя че понякога аз също му липсвам“ казва Елена. Миналата година като част от нейната изследователска работа в университета на Глазгоу, свързана с това да разбере, как кучетата общуват с компютрите, тя изобретила специален Dog Phone за своя десетгодишен лабрадор Зак.

„На пазара се предлагат множество продукти, чрез които човек може да се обади на своя любимец или да го наблюдава чрез видео връзка. Кучето обаче няма избор , и затова си помислих как могат да се обърнат нещата, така че то да решава дали да приеме дадено обаждане или не“, добавя младата изследователка.

Решението както винаги се оказало по-просто отколкото си мислите. Елена забелязала, че когато нейният Зак търси близостта и, винаги си взема топката. В топка за тенис поставила измервател на скоростта, батерия, чип и малко допълнителна техника служеща за връзка с нейния компютър. Така се получил един телефон, който се включва тогава, когато Зак започне да играе с топката. Той обаче не винаги има желание за това, и тук се крие неговото право на избор.

„Мисля си че той иска да си общуваме по този начин, макар че понякога когато не ми отговаря не го намирам за много любезно от негова страна. Често обаче сме в постоянна връзка“, споделя елена.

Младата изследователка Елена Дъглас е убедена, че технологиите свързани с домашните любимци имат голямо бъдеще

Обажданията на Зак варират защото понякога спи или се крие, но най-впечатлен лабрадорът остава от въртящата се камера, която се върти и показва околността. „Започва да ми звъни регулярно например сутрин когато тръгвам за работа или следобед. След това има дни в които не се обажда. Тогава се питам дали всичко е наред. Знам че е така, но разбирам как е да свикнеш да си във връзка с домашния с любимец в точно определено време“, разкрива Елена.

Две седмици след началото младата изобретателка спира своя експеримент. Убедена е,че в недалечно бъдеще наистина ще има кучешки телефони , но до тогава хората трябва да свършат още малко изследователска работа. „Аз съм изпълнена с много оптимизъм по отношение развитието на технологиите за животни и мисля че те ще се развият именно в тази посока за да дадат повече свобода на домашните ни животни“, убедена е изследователката. Сигурно ще измине още малко време преди хората да започнат да общуват по телефона с домашните си любимци, но най-хубавото е, че със своя експеримент тя доказва, че комуникацията може да е от полза и за хората, и за животните.

Мартин Иванов
по материали на „Дойче веле“
Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар