Валенсия- вдъхновение за младите дизайнери

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Със своята комбинация от модерен дизайн и исторически паметници испанският град Валенсия отдавна си е спечелим име на привлекателно място за млади дизайнери. Двама от тях са Анхела и Жорди. Те ни показват заедно с „Дойче Веле“ защо Валенсия заслужено носи титлата „Световна столица на дизайна“ за тази година. Един от най-впечатляващите проекти реализиран тук е на британския архитект Дейвид Чепърфилд „Платно и вятър“. С конструкцията си той напомня абстрактно тъкмо на морето и платната.

„Нарекли сме нашата инсталация „Море“, тъй като искаме да покажем връзката между града и морето“, казва Жорди. „За да подчертаем дълбочината сме използвали специални метални решетки когато се поставят една зад друга и тази дълбочина можем да видим и в морето“, допълва Анхела.

Анхела Монтегут и Жорди Ирансо следват в Испания, Германия и Швеция. През 2017 година основават своето дизайнерско студио, което вече получава и международни награди за проекти като например на един салон за красота в Хонконг.

Валенсия предлага почти ежедневни възможности за вдъхновение на младите почитатели на дизайна. Едно от тези места е и един от най-големите пазари за свежи продукти в Европа. Изграден е в началото на 20-ти век и е един от примерите за валенсианския югендстил. Разположеният на площ от над 8 хил. кв. метра пазар е известен със своите игриви декоративни форми.

С невероятната си комбинация от архитектурни стилове, Валенсия отдавна се е превърнала в привлекателно място за млади дизайнери

„Характерното за валенсианския югендстил е използването на много метал. Това ни вдъхнови да го използваме, защото освен тънък, е и зддрав, и придава на пространства като това на пазара много по-голяма широта“, разкрива Жорди.

Бивша фабрика за производство на хидравлични помпи е превърната в съвременен център за различни събития в сферата на дизайна, където се срещат традиционната архитектура със съвременните стилове. След голям пожар през 2014 година мястото е превърнато в средище на млади дизайнери. Истинска находка се оказала откриването на винарска изба от 15-ти век, която е реставрирана и възстановена.

„Това което ми хареса при нейното възстановяване е, че архитектите са успели да запазят типичното вътрешно пространство. Цветовете на тухлите и това, как само чрез един обикновен трик се постига игра със светлината“, казва Жорди. Според Анхела това съчетание между архитектурни стилове прави мястото привлекателно за хората.

Със своята дължина от над 9 километра паркът „Ел Храдин де Турия“ е белият дроб на Валенсия. Това изключително място е създадено след като е отбита река Турия и така е решен дългогодишен проблем с постоянните наводнения в града. И така от 1986 година бившето корито на реката е превърнато в уникален парк.

„Интересното за нас е, че всеки парк има свой собствен живот. Когато човек дойде тук навред вижда само зелени, жълти или червени цветове. Тази динамика е важна за работата ни“, смята Анхела. Паркът граничи със сградата наречена „Град на художниците и учените“, създаден от архитекта Сантяго Калатрава през 90-те години на миналия век, превърнат в културен център на Валенсия. „Това е един истински паметник на монументалното изкуство, комбинация между гигантски постройки, която функционира много добре, защото е способна да събере погледите на всички“, казва Анхела.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“/ скриншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар