Български преработватели се включиха в реномирани изложения в Барселона

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Интернационализацията на хранителната индустрия и хотелиерството ще са ключови за възстановяването на икономиките според Антоанета Божинова

В началото на април български преработватели на плодове и зеленчуци се включиха на изложенията Alimentaria & Hostelco 2022, провели се в испанския град Барселона, съобщиха от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Фактът, че двете търговски изложения се провеждат едновременно тази година показва тясната синергия между секторите и разкрива нестандартни възможности пред търсенето и предлагането от страна на дистрибуторите и на „Хорека“ канала . Близо 3000 компании-изложители на Alimentaria и Hostelco, сред които и български производители на преработени плодове и зеленчуци, превърнаха събитието провело се в периода между 4-ти и 7-ми април в Барселона в ключов глобален форум за индустрията на храни, напитки и хотелиерство.

Български преработватели се включиха в специализираното изложение Alimentaria & Hostelco 2022

Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци коментира, че „интереса на индустрията и професионалните посетители в турболентните за всички времена, показва за пореден път, че хранително-вкусовата и хотелиерската индустрия ще са ключов стълб за интернационализация на търговията и икономическото възстановяване“

Съюзът организира българското представяне на Alimentaria с общ щанд в палата  5, щанд 5B424, на който участваха фирмите „Булгарплод“-Кюстендил с търговската марка „Багра“, „Балкан Агрикалтюрал“ с доматен концентрат, „Джем и Джем“ с премиум биологични продукти и „Филикон“ с премиум марката си „Грено“. Панаирното участие е подкрепено от Министерството на земеделието и ДФ “Земеделие”.

На българския щанд посетителите можаха да дегустират натурални сокове, конфитюри, сушени плодове, доматено пюре и да се запознаят с най-модерните иновативни решения, съобразени със здравословния начин на хранене и на живот. Българското участие набляга на традиционно високото качество на използваните суровини, на автентичните вкусове, които отличават родната земеделска продукция и с които членовете на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци са известни на международните пазари.

„Сима“ се включи с традиционни конфитюри и продукти за хорека сектораа

В палата 4 на собствен щанд 4С400 е фирма „ЦИМА-99“, още един от членовете на СППЗ. Тя представя най-новите си продукти: термостабилни кремове и конфитюри, плодови пюрета за хотели и ресторанти, както и бариста продукти.
В палата 2 се представи и другият традиционен участник и член на съюза – фирма „Дерони“. Акцент в изложбата са нова гама пикантни сосове, както и вече наложените на пазара техни продукти – лютеници, айвари, зеленчукови сосове, майонеза и др.

„За нашите членове това беше трето участие на тези изложения, което ни позволи да представим съвременни иновативни продукти, да осигурим нови пазари за нашите преработватели и да улесним контактите между изложителите и специализирани търговци“, каза още Божинова.

Повече за изложенията

Храни и оборудване в едно – това е Alimentaria & Hostelco 2022, които тази година заедно представят цялата палитра на хранително-вкусовия сектор – от кетъринга до кулинарната индустрия – в панаирното градче в Барселона, Испания. Месо, млечни, хранителни продукти, закуски и сладкиши, консерви, органични и функционални храни, със специален фокус върху продуктите от средиземноморската диета са разположени на щандовете на изложителите на Alimentaria. Останалата част впечатляващите 85 000 m2 обща изложбен площ в „Гран Виа“ са заети с оборудване, машини и аксесоари за индустрията за гостоприемство – кафе, сладкарски изделия, печене, пица и сладолед, в това число и предмети за интериорен дизайн, домашни потреби и декорация в Hostelco – Международното изложение за ресторанти, хотели и кетъринг оборудване и машини.

„Много сме доволни от доверието, което редица компании от други страни отново ни оказаха“, казва Хосе Луис Бонет, президент на Alimentaria и на Испанската търговска камара. „Горди сме, че в настоящата ситуация почти една пета от участниците на търговското изложение са международни фирми – факт, който засилва ролята на Alimentaria и Hostelco като глобална референтна точка.”

Изложенията в Барселона предложиха богата съпътстваща програма, в рамките на която се състояха над 12 500 бизнес срещи с дистрибутори и търговци от САЩ, Индия, Мексико, Перу, Колумбия, Обединеното кралство, Чили, Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Холандия, Канада, Тунис и Обединените арабски емирства. Българските изложители от СППЗ взеха участие в редица събития от съпътстващата програма на изложението, сред които и Alimentaria Hub – фокусна точка за тенденциите и бъдещето на храните, където над 200 експерти ще обсъждат в конференции, дискусии и срещи иновациите в сектора, устойчивото развитие, дигитализацията, новите навици на хранене и здраве, както и растящите пазари на алтернативните протеини и халал продукти.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар