Пуенте Дей най- красивото село на Испания

Rate this post

Малкото селце Пуенте Дей находящо се в северните части на Испания, недалеч от Билбао печели все по-голяма популярност сгушено между скалите. В това живописно място се е родил и 28-годишният Иван Алонсо, който редовно обича да се връща в родното си село. Професията му на учител го принудила да се премести за постоянно другаде, но не забравя от къде е тръгнал.

“Пуенте Дей за мен означава на практика всичко. Моите родители и аз сме родени тук. Връщам се всеки уикенд, защото връзката е много силна”, споделя Иван. Със своите около 50 души селцето съвсем наскоро е добавено в списъка на най-красивите села на Испания. Бъдещето на Пуенте Дей разбира се притеснява Иван Алонсо. Въпреки своята стара история и забележителни красоти, основаното още през Средновековието селце бавно замира.

Малкото и живописно селце Пуенте Дей печели симпатиите на туристите

“Нещата през последните тридесет години необратимо се променят. По-рано особено през лятото в Пуенте Дей идваха много хора. Днес селцето все още продължава да привлича туристи”, продължава младият учител. А те реагират ентусиазирано, виждайки около какви красоти се намира то. Една туристка дори си пожелава да се сдобие с малка къща в близост до реката.

Не рядко Иван развежда групи с туристи в Пуенте Дей за да им покаже местните забележителности. Млади семейства тук почти не се срещат. От дълги години в селото няма и училище. Иван ни среща с 81-годишният Антонино Саис, който редовно бие камбаните на местната църква изградена в романски стил. Прекарал е целия си живот в Пуенте Дей.

“Днешното селце няма нищо общо с това, което е било в миналото. По-рано хората тук са се занимавали преди всичко със земеделие и гледане на животни. Това обаче се промени през 60-те и 70-те години, когато земеделието загуби своету значение. То остана недооценено. Хората започнаха да търсят работа в индустрията, и разбира се Билбао можеше да им предложи много повече възможности”, споделя Антонио.

За да направят Пуенте Дей по-атрактивно за младите, Иван и негови приятели организират всяко лято фестивал наречен “Ла коканя”. “Участниците могат да са както от селото, така и от други места. Трябва да се опитат да достигнат до едно флагче, намиращо се на върха на наклонена над реката дъска. Това е доста трудно, защото тя е намазана с масло, и състезателите трябва да проявят голяма пъргавост”, разказва Иван.

Той участва в организацията не само на най-различни събития, но и се включва в местния футболен отбор. Разбира се повечето играчи идват от околните населени места. “Организирахме отбора за да дадем възможност на хората да идват в Пуенте Дей. Събираме се всяка събота и след мача отиваме да похапнем и да се видим. Футболът ни дава възможност да общуваме и помага да върнем хората тук”, смята Иван.

Все още не е загубил надеждата за бъдещето на своето село, а наскоро изградената наблюдателница от която се разкриват невероятни гледки към селото и околните пейзажи също може да допринесе за неговото възраждане.

Мартин Иванов
по материали на “Дойче Веле”
снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар