Зелени домове

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Ежегодното изложение „Floriade“ в Нидерландия е мястото, където се представят идеи и концепции за живота в недалечното бъдеще, в което пренаселен и пренатоварен нашият общ дом трябва все пак да стане по-зелен и по-устойчив за да оцелее. „Дойче Веле“ ни повежда към някои от инсталациите, представени в тазгодишното му издание- от концепции за развитие на вертикални ферми до проекти за преработка на солената морска вода или къща направена от 7000 килограма пластмасови бутилки.

„В бъдеще все повече хора ще живеят в градовете и ние искаме да покажем как могат да изглеждат градовете на бъдещето. Как могат да станат по-зелени и устойчиви, какво може да направи за това всеки един от нас“, казва Кристиане Крюгер от германския павилион наречен „Биотопия“. Страната е една от над 40-те участнички на „Floriade“.

Концепции с които градовете да станат по-зелени показват на изложение в Нидерландия

Ключовото послание според нея е, че обществото като цяло може да допринесе за това, градовете в бъдеще да станат по-зелени и устойчиви. И как може да стане един пустинен регион по-зелен> Например чрез различни концепции за вертикални ферми. Как една екосистема може да съществува в екстремни условия демонстрират на щанда на ОАЕ, където показват инсталация за преработка на морска вода.

„В градините на пустинята ние показваме, как може да се преработва морската вода при което остават и отпадъчни продукти. Рибите също произвеждат отпадъци, които могат да се използват в отглеждането на растения. Това е пример за кръговрат, който може да се използва в условията на пустините“, казва Петер Потсхума.

За иновации става дума и при инсталация показваща къща изградена от различни нетипични природни строителни материали, почти неизползвани като такива до момента. Материали които идват директно от природата и могат отново да бъдат върнати там. Сред тях са корк, биоотпадъци, рециклирани чували, гъби и други. Една от стаите например е направена изцяло от материал произведен от корените на гъби, който може да действа като изолация, а от корка могат да се правят панели както за вътрешната, така и за външната облицовка на сградите.

Изложението „Floriade“ се провежда на всеки десет години в малко градче на около 30 километра от Амстердам. „Чувствам се щастлив колко зелено е навред, защото този цвят е полезен не само за повишаване на настроението ни, но и за здравето на човек. защото растенията могат да поглъщат праха от улиците“, добавя Петер Потсхума.

Иначе казано как нашите градове могат в бъдеще да станат още по-зелени, а със своето мото „Floriade“ иска да окаже, че това изглежда възможно.

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимки: „Дойче Веле“/скриншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар