В германско градче наложиха комендантски час за котките

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

В малкото южногерманско градче Валдорф, което е населявано от малко под 15 хил. жители наложиха любопитна мярка – „котешки комендантски час“, информира Дойче Веле“. Не е известно дали в града има улични котки, но за домашните им посестрими се забранява да се движат свободно и да играят по улиците до края на август. Собствениците на опашатите нарушили тази забрана са заплашени от глоба от 500 евро.

Котки, Снимка:Pixabay

Причината за строгата забрана се оказала защитата на вид качулата чучулига, която в същото време се намира в активен брачен период. Този вид птици се намира под сериозна заплаха от изчезване, и в провинция Баден Вюртемберг се намира в червения списък.

Качулатите чучулиги гнездят директно на земята, в храстите или в близост до обитаеми градински сгради или в ъглите на къщите. А това са места, където всяка котка може да ги намери много бързо. И ако все пак се случи така, че някоя домашна котка убие една от тези чучулиги, тогава собственикът и е заплашен от още по-солена глоба от 50 хил. евро. Забраната не включва котки, които са на разходка със специален повод и снабдени с GPS приемник за да се проследява маршрута, като за извеждане на котките на разходка ще е нужно и специално разрешително.

За разлика от кучетата, чието отглеждане в Германия е обложено с данък, котките са спасени от подобна тежест, дори на места все повече нараства търсенето на доброволци за отглеждането им, когато техните собственици отсъстват за по-дълго време.

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимка: Pixabay.com

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар