Сюреалистични картнини в инфрачервено

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

“Понякога човек намира чудесно място, аз обаче не търся нищо определено. Могат да ме интересуват различни живописни места или водата, а понякога и глетчерите“, казва Зак ван Билион, южноафрикански фотограф избрал да работи в инфрачервения спектър за своята серия снимки от поредицата  Modernaising Nature. И решава да създава сюреалистични картини на един сякаш нереален свят. „розовият и червения цвят превръщат Алпите в един извънземен пейзаж, и това прави дърветата  доминиращи“, продължава фотографът.

Сюреалистични картини
Фотографиите на Зак ван Билион превръщат Алпите в извънземни места

В търсене на мотиви за своята серия, Зак обикаля Алпите в района на Сен Мориц. Макар да е израснал в Южна Африка, избира да живее в Швейцария. През 2009 година прави първите си експерименти с инфрачервена фотография след което избира да работи в този стил. „Докато цветната фотография показва нещата във видимия спектър на човешкото зрение, при инфрачервената хващаме светлината, която остава невидима за нас. И това е причината снимките да са в подобни червени и розови цветове, добавя той.

Излага своите фотографии в цял свят в това число и в Сен Мориц, чийто алпийски пейзажи пресъздава. Едно от местата е местната галерия Ten. “Природата при нас наистина е впечатляваща, но Зак съумява да я покаже така че да засили връзката между нея и хората“, споделя кураторката на неговата изложба Андреа Карача.

След пристигането си в Европа Зак ван Билион работи като фотограф специализиран в модата и рекламите, като поръчките идват от цял свят. „Мисля че художествената ми фотография печели от това, че имам толкова поръчки. Конвенционалната фотография залага много на високото качество и прецизността, нещо което пренасям и в полето на художествената фотография“, казва Зак. Смята че тъй като повечето хора са родени и живеят в градовете, са престанали да живеят в съзвучие с природата вглъбени в своите мобилни телефони. С изкуството си иска да ги принуди да излязат от този свят и да се върнат обратно към природата. Признава че не може да живее без тези прекрасни гледки, които се откриват пред него докато обикаля в търсене на мотиви. Хората по думите му не могат да оцелеят без природата.

И въпреки че мнозина си мечтаят да полетят към Марс, извънземни места особено във фотографии като тези на Зак ван Билион могат да се открият и тук на земята.

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар