Бира с любов и бабина душица

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Най-малката пивоварна за крафт бира у нас ще предлага и американски ейл

В последните години занаятчийското производство на крафт бира в страната търпи непрекъснато развитие а Северозападна България въобще като едно от средищата на пивоварната индустрия у нас не изостава от тази тенденция, особено след появата на сцената на крафт бирите на „Чипровско пиво“.

Примерът на най-малката пивоварна у нас е повече от заразителен, защото от идеята до нейната реализация били нужни едва около 16 месеца. Днес не без големите усилия, находчивост и най-вече предприемачески дух на нейния основател Цветомир Стефанов 330 милилитровите бутилчици с елегантен вид са неизменна част от всяко едно събитие из Северозапада. А в първите дни на юни в региона на Белоградчик и Чипровци те се редят едно след друго. Откриваме Цветомир на едно от тези събития, двудневния фестивал на ферментиралите храни в малкото планинско селце Превала.

Интересът у потребителите към занаятчийското пиво ще продължава да расте

„От наемането на сградата до представяне на всички документи и стартирането ни отне около година и четири месеца. Произвеждаме 170 литра на една партида което ни прави най-малката пивоварна в България“, разказва Цветомир. С наличното оборудване, което сами са си изработили месечно могат да произведат до 20 партиди крафт бира, което прави 10 хил. 330 милилитрови бутилки на месец.

Качеството преди всичко

За разлика от масовите пивоварни, „Чипровско пиво“ използва само качествени суровини

„В сравнение с големите пивоварни ние използваме качествени суровини, без да слагаме немалцувани суровини, извлечени по химически път ензими и хмелов екстракт. Използваме си и хмел и малц, като при нас другото ключово нещо е , че всичките ни процеси са изцяло ръчни. Нямаме автоматизация. Оборудването ни не е готова закупена инсталация, която да сме я взели и монтирали, а сами сме си измислили къде какъв съд да сложим, какъв кран или нагревател да направим за да постигнем някаква индивидуалност, продължава младият предприемач.

Показателен за неговия предприемачески дух е и фактът, че завършвайки средното си икономическо образование, Цветомир разработил бизнес план под формата на дипломна работа за производството на медовина.

Крафт бирите от Чипровци намират добър прием не само на събития в Северозапада, но и в София

„Мисля че интересът към бира като нашата непрекъснато расте и ще продължава да се увеличава. През 2014 година е основана първата занаятчийска пивоварна у нас, като сега те наброяват 15-20“ продължава той. Малките пивоварни вече си имат и асоциация на микропивоварните, в която членуват производители на оборудване и търговци и производители на суровини. Освен в региона чипровската крафт бира може да се намери и на фермерския пазар пред НДК, като предпочитат да предлагат пивото на място и от извора“ в Чипровци. „Имаме идея през тази година да направим къща за гости с ресторантска част за да можем да предлагаме на гостите на града едно по-комплексно туристическо преживяване“, разкрива Цветомир.

Първоначално се запалил по производството на вино и ракия, докато не попаднал на статия в мрежата за производството на домашна бира. Продължил да чете, да обогатява познанията си и „засища“ интереса си с информация за занаятчийското производство на бира. Така на 18 юни 2018 година било поставено началото на летоброенето на пивоварството в Чипровци. „В един неделен ден заедно с баща ми сварихме първата бира в Чипровци. Получихме първите два литра и половина. Резултатът много ни хареса, въпреки че бирата беше мътна и силно алкохолна и не се беше газирала хич“, спомня си той. Постепенно започнали да увеличават капацитета и да усъвършенстват рецептата.

За Цветомир (вляво) производството на крафт бира е приключение изпълнено с любов и душа

„Така бирата ставаше все по-хубава и по-хубава. Взехме решение, че ние не можем да сме богоизбрани да пием такава бира, и че всички трябва да се докоснат до нея“, продължава Цветомир. Първата им поява пред местната общественост бил фестивалът на Чипровския килим, който се провежда всяка година в края на април и началото на май. Приготвените от тях 500 бутилки с крафт бира се изкупили още в първия ден на фестивала. Подобен небивал интерес още повече го убедил, че трябва да тръгне по пътя на пивоварството, и през март 2020 година влезли в сградата която обитават и в момента. Година по-късно през месец юли получили последния лиценз и разрешение от Агенция „Митници“.

Цветомир определя начинанието си като „огромно приключение, изпълнено с много любов и душа“. Към момента „Чипровско пиво“ е пуснало на пазара светъл и червен ейл, а през зимата са продавали портър.

За лятото Цветомир планира да пусне на пазара американски светъл ейл с американски хмелове, които са с по-плодови цитрусови вкусове. Другата му идея е специална лимитирана серия „Чипровско пиво“ с бабина душица, както в този край наричат мащерката. „Само че ние няма да си я набавим от пазара, а ще отидем на една горска ливада, и ще си я наберем оттам. Взимам баба под ръчичка, кошницата и отиваме на място“, заключава с усмивка Цветомир.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар