Все повече хора в Германия посягат към дарените храни

Rate this post

Заради войната в Украйна, високите цени на храните и нарасналите разходи за енергия все повече нараства броя на германците, които не могат да си позволят обиколки по магазините, а посягат към храните дарени в различни социални кампании, съобщава ДПА. Голяма част от феновете на елитния берлински футболен клуб „Унион“ Берлин не пропускат да чуят или да прегледат за подобни кампании, наредени или насядали около маркировъчните линии на паркинга.

Все повече хора в Германия не могат да си позволят да пазаруват най-необходимите храни, Снимка Pixabay

Повечето от тях не изглеждат като футболни фенове на „Унион“ Берлин, а като наематели, пенсионери, млади хора и дори глави на семейства, чакащи за малко хранителни продукти снабдени с чанти и колички. Някои са си донесли и столчета, защото чакането може да продължи през целия ден. „Поради здравословни проблеми не мога да стоя толкова дълго“, казва човек, желаещ да запази анонимност.

Всеки вторник от 14 часа на това място в източноберлинския квартал Кьопеник се провежда раздаван на храни. За целта от футболния клуб са предоставили част от своите площи пред клуба на феновете. Някои от хората идват да чакат още от осем часа сутринта, други идват дори още по-рано. „Мнозина използват мястото и като възможност за социални контакти“, казва Карол Зееле, ръководител на местния пункт за раздаване на безплатни храни. Само в Берлин има 47 подобни точки.

Дали напоследък все повече хора се отправят към подобни пунктове? „Ако на ден раздаваме храна за около 600 души а по-рано бройката им е била около 300-320 , значи говорим за чувствително увеличение“, Казва Зееле. „Ако се увеличат още повече, ще трябва да измислим нещо, тъй като не можем да подсигурим храна за всички“, добавя той.

„Подобна е ситуацията и в други германски градове. Поради войната в Украйна и нарастващите цени, все повече хора не могат да си позволят да си купят храни от първа необходимост“, казва председателята на Tafeln Deutschland Йохен Брюл. Организацията обединява над 960 подобни социални пунктове, в които се събират храни за най-нуждаещите се хора в страната. Някои от тях са подкрепяни от обществени пекарни, месарници, супермаркети и ресторанти. Други са спонсорирани дори от банки и търговски центрове. Те даряват храни, плодове ,зеленчуци, хлебни изделия и млечни продукти.

Това са хора които печелят по-малко, но които доскоро не са имали нужда от помощ. „По-рано те идваха само на обиколка, но сега вече не могат да си позволят да плащат повече за скъпи храни,алкохол или енергия. Бегълци също биват препращани при нас от социалните служби без предварително споразумение“, добавя той.

По данни на организацията местата за раздаване на храна на нуждаещи се в страната все повече се затварят. „Причината е че не могат да осигурят достатъчно дарения на храни, които да раздадат на непрекъснато увеличаващия се брой от нуждаещи се хора, или защото липсват достатъчно хора които да помагат или места, където да организират раздаването на храни“, пояснява Брюл, според който до момента не е имало подобна ситуация.

Дори в еднаот най-богатите германски провинции Бавария по думите на Петер Цилес, председател местната организация Tafeln Bayer, местата за раздаване на храни на нуждаещите са се увеличили в последно време от 50 на 150%. Над 90% от новозаписалите се са бегълци от войната в Украйна. Подобно и на други места и тук се наблюдава тенденция за затваряне на тези места. Тази съдба застигнала един от пунктовете за раздаване на храни в германския град Байройт, в който след преустройство се стигнало до навалица от нуждаещи се хора, желаещи да получават най-необходимите храни. Подобен наплив от нуждаещи се от храни от първа необходимост е имало при бежанските вълни от 2015 и 2016 година.

Подобна е ситуацията и в други германски провинции като Саксония. В друга провинция Северен Рейн Вестфалия сега числото на нуждаещите се от храни се е удвоило спрямо 2020 година. В Потсдам нещата не са по-различни. Обикновено нуждаещите се от храни там са били около 1 200 души, но от април насам към тях са били причислени и 1 400 бежанци от войната в Украйна, а навалицата от нуждаещи се в Хамбург дотолкова се разраснала, че се наложило една трета от пунктовете за раздаване на храни да затворят.

Пред фенклуба на „Унион“ Берлин тече раздаване на храни на нуждаещите се, включили се на опашката. Един от тях е и Ралф, който е 90-ти по ред. „Ако имам късмет, към 16 часа ще се прибера у дома“ споделя той. На паркинга е от 10 часа сутринта. Обиколката може да започне след като даде еврро и 50 и покаже документ, с който да удостовери, че е нуждаещ се от храна. За организацията по раздаване на храни на нуждаещите се тук помагат доброволно между 50 и 60 души.

Мартин Иванов
По материали на ДПА

Снимка: Pixabay.com

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар