Виена отново е най-добрият град за живеене в света

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Австрийската столица Виена отново е градът с най-добри условия за живот съгласно глобалната класация на най-добрите места за живот, съобщава ДПА. Германският финансов център Франкфурт е на 7-мо място в класацията, в която европейските градове като цяло се представят добре. В същото време войната в Украйна поставя дълга сянка върху градове като Киев, който е изключен от тазгодишната класация.

В информацията се отбелязва, че според авторите и, най-големите победители през тази година са германските градове Хамбург, Франкфурт и Дюселдорф. В сравнение с предходното и издание тези градове са подобрили позициите си с около 30 места, попадайки сред 22-те най-добри места за живеене в света.

Виена отново е най-добрият град за живеене в света

Заради ограниченията свързани с коронакризата през миналата година беше отчетено значително изпадане в класацията на немскоезичните градове, докато например животът в Нова Зеландия продължи да си тече в нормалните темпове. И в резултат на това през миналата година тъкмо далечната островна държава бе определена за най-доброто място за живеене. С отмяната на ограничителните мерки обаче, големите метрополии в в Австралия, Китай и Нова Зеландия отново се сринаха в класацията.

Според съобщението на организаторите през тази година в класацията доминират градове от Европа и Северна Америка с „добро ниво на ваксинация“, а Виена е следвана от градове като Копенхаген, Цюрих, Калгари, Ванкувър и Женева. Берлин и Мюнхен се позиционират съответно на 13-то и 18-то място.

Отварянето на ресторантите и търговските центрове нормализира начина на живот в европейски градове като Виена

Авторите на класацията отчитат подобряване на стойности като отварянето на магазините ресторантите и музеите. „С връщането на децата в детските градини и училищата се стигна до значително разтоварване на образователната система и болниците“, отбелязва Упасана Дут,ръководител на класацията за индекса на живот по света. Голяма част от най-добре класиралите се германски градове натрупват точки заради добрата си инфраструктура и здравна система. По други два критерия „образование“ и „стабилност“ германските градове отново са сред най-добрите места за живот.

В същото време войната в Украйна хвърля дълга сянка върху източноевропейските градове, които падат надолу в класацията, а Киев дори е извън нея. Москва и Санкт Петербург се сриват с над една дузина места до 96 и 107 място. Заради геополитическото положение градове като Варшава и Будапеща също губят позиции през тази година.

На дъното по индекс на живот са градове като Триполи, Дамаск, Лагос и Алжир. Компания им прави и иранската столица Техеран, като най-големите причини за мястото им са тероризма и царящите местни конфликти водещи до насилие. Според авторите на класацията конфликтът в Украйна се очертава като най-голямата опасност за качеството на живот в света през следващите месеци, а растящите цени на храните и енергийните ресурси могат да спомогнат за възникване на нови конфликтни зони, като те алармират, че дори на места, където няма опасност за стабилността, кризата с разходите могат да задушат инвестициите в инфраструктура, образователна и здравна системи.

Мартин Иванов

по материали на ДПА

Снимка: Личен архив

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар