Все повече жени са на водещи мениджърски позиции

Rate this post

Все повече жени в Германия заемат водещи мениджърски позиции, пише ДПА позовавайки се на ново изследване. Според така нареченият индекс Women-on-Board към 30 април делът на жените на ръководни позиции в големите концерни се е увеличил на 14,7 пункта спрямо 13% през миналата година.

Все повеже жени в Германия заемат водещи мениджърски позиции в големите концерни, Снимка: Pixabay.com

“Този индекс показва, че установените със закон квоти за заемане на ръководни позиции дават резултат. Имаме нужда от твърдо определени квоти за да може да се постигне равноправно разпределение на позициите на ръководни нива в големите компании, коментира по този повод германският социален министър Лиза Паулус.

Съгласно последните промени от 1 август на текущата година всяка компания представена на борсата във федералната република с над 2000 служители трябва да включи минимум една жена на водеща позиция в своите ръководни органи. Останалите компании със служители под този праг трябва да се мотивират в случай, че в ръководните им звена не са заделили поне една водеща позиция за кадри от нежния пол. “Без тези законови промени ние нямаше да сме там където сме”, коментираха от германското обединение на синдикатите, като според тях сферата на валидност на тези квоти трябва да се разшири, като обхване и надзорните съвети на всички компании предлагани на борсата с над 2000 служители.

Определените минимални изисквания за разпределение на местата в управителните съвети в момента важат за 62 топ компании предлагани на борсата които са част от борсовия индекс DAX. Според изследването делът на жените на водещи позиции в тези компании остава по-висок-16,2% спрямо компаниите, които са под минималните законови изисквания за въвеждане на квоти с 12,3%.

44 топ компании в Германия все още не са възприели законово определения квотен принцип, като за повечето концерни минималното изисквне за поне 30% от местата в надзорните съвети да се заемат от жени се възприема като прекалено висока граница.

Според актуалните данни се наблюдава леко увеличение на дела на жените на водещи позиции в контролните органи на големите компании от 33,2% през 2021 година на 33,5%.

Мартин Иванов

по материали на ДПА

Снимки: Pixabay.com

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар