Евтините билети за влак в Германия сложиха край на задръстванията

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Ефектът от евтините билети от по 9 евро, пуснати от германските железници се оказа продажба на милиони билети и най-вече изчезване на задръстванията по магистралите, съобщава ДПА. Идеята за евтините билети първоначално изненада мнозина, но доведе до чувствително разтоварване на автомобилния трафик по магистралите на федералната република. Все още остава неясно как и дали са били използвани евтините билети, но от DB съобщиха за 21 млн. продадени билети за влак. Към тях се прибавят и 10 млн. души с абонаментни карти,които автоматично получиха от евтините билети. Изнесената информация е само за месец юни.

Евтините билети за пътувания на близки разтояния доведоха до изчезване на задръстванията в Германия, Снимка: Pixabay.com

Според направените допитвания се очаква ситуацията да е подобна и през юли. Кампанията дава възможност да се пътува на близки разстояния из цяла Германия с билети от по 9 евро за месеците от юни до август включително.

Данните от изследване направено по поръчка на ДПА показват, че в 23 от 26-те проучвани градове се наблюдава намаляване на задръстванията в сравнение с периода преди старта на кампанията с евтините билети. „По-малкото задръствания най-вероятно се дължат на въведения билет от 9 евро“, предполага и Ралф-Петер Шефер, експерт по трафика към Tomson. Освен това през юни хората пътували ежедневно с колите си за работа са изгубили много по-малко време за да стигнат до офиса си отколкото през предишния месец. Позитивният ефект според него е започнал да се усеща към средата на месеца. В обхвата на изследването на експертите е попаднал трафикът към индустриалните зони на градовете през 20-та и 25-та календарни седмици

Към момента не е ясно как са били използвани евтините билети от пасажерите, тъй като от DB съобщават за ръст на пътуващите на близки разстояния с между 10 и 15% през юни в сравнение с времената преди кризата с коронавируса. Въпреки това е било регистрирано високо търсене на билети за влакове и автобуси по туристическите маршрути. Рекордното търсене на билети тъкмо за тези маршрути доведе до големи закъснения и дори отмяна на влакове, като често пътници с велосипеди практически не са могли да се качат в съответните вагони. Само дъщерната компания DB Regio по време на кампанията е пускала дневно по 250 допълнителни влака. Въпреки това пътуващите близо 22 хил. регионални влакове в страната се оказват недостатъчни.

Мартин Иванов

по материали на ДПА

Снимки: Pixabay.com

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар