Парад върху водата с поглед към бъдещето

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Веднъж годишно река Домел минаваща през нидерландския град Ден Бош се превръща в необичайна сцена, по която преминават най-различни и чудновати инсталации. Всяка от тях е вдъхновена от местния художник Йерунимус Бош.

„Получаваме призиви от творци на изкуството от цял свят, след което за вдъхновение предоставяме мотиви от неговите картини и искаме да разберат какво мислят днес например за произведения като „Горящият град“, какво е означавала тогава и какво днес. Какво е горяло тогава и какво гори днес?“, казва Месел ван Гервен. А какво ще гори в бъдеще? Една от инсталациите на съвременен нидерландски творец се опитва да отговори на този въпрос.

„Чрез тази инсталация се опитваме да покажем, какво би могло да се случи с Нидерландия в бъдеще в резултат на промените в климата. Очаква се покачване на морското ниво, ето защо ние трябва да спасяваме земята си да не потъне“, казва Тус Тромперт.

„В бъдеще ще трябва да спасяваме нашата природа. ето защо тези балони символизират една определена атмосфера и и специални растения, заплашени да изчезнат заради покачващото се морско равнище и замърсения въздух“ добавя Мариса Смит.

Водният парад в Ден Бош е безплатен спектакъл, който привлича близо 630 хил. зрители. Вход се заплаща само за място в една от четирите тераси на брега на реката. Чудесно е че творците са толкова креативни, защото всяка една инсталация изглежда по съвсем различен начин“, споделя една от зрителките. Според друг фестивалът и изкуството представяно на него се въртят около нашето консуматорско общество и отношението ни към природата.

Картините на Йеронимус Бош и днес предизвикват креативото мислене на творците

Разбира се в Ден Бош родният град на ренесансовия художник Йеронимус Бош могат да се видят и негови картини, някои от които не са оригинални, показвайки неговите необичайни възгледи за света както например в картината „Градината на желанията“. Тя също е използвана като образец за вдъхновение на тазгодишния парад, провеждащ се под мотото „Изкупление“. Дуо нидерландски творци се е заело да направи нейна интерпретация от балони.

„Най-горе на картината се вижда нещо подобно на въздушен балон и някакви редки фигури, нещо подобно на лебеди . Искахме да направим една необикновена машина и да си поиграем с публиката“, казва Теум Вонк. „Ние създадохме своеобразно лего от балони, които могат да бъдат аранжирани. Така направихме една голяма структура, чрез която искаме да общуваме с хората „, допълва Джошуа Кап.

Своите интерпретации показват не само майстори на четката, но и представители на другите изкуства като например една трупа, която се опитва да пресъздаде своя поглед към изкуството на на Йеронимус Бош чрез танц. „Като танциори ние интерпретираме картините от гледна точка на физиката, а телата в нашия пърформанс са своеобразна смесица от същества. Опитахме се да пресъздадем нашата физична представа за изкуството в един пърформанс върху вода“, споделя Анна Цукирхер.

Парадът в Ден Бош потапя зрителите в една сюреалистична градина на желанията за около два часа, представяйки им възможни сценарии за бъдещето и негови интерпретации, пречупени през погледа на творците.

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар