Френската винена индустрия- между обвинения за сътрудничество с африкански бунтовници и масова фалшификация на вина

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

В последно време винопроизводството във Франция търпи не само икономически и климатични удари, но и негативи свързани с други доскоро немислими сфери. Индустрията търпи обвинения за сътрудничество с африкански бунтовници, а опити за фалшифициране на вина нанасят още повече вреда на нейното реноме.

Топлите връзки на Франция с африканския континент са исторически обусловени от миналото, но от години големи винопроизводители като например Castelo са обвинявани във връзки и дори подпомагане на бунтовнически групировки в Централноафриканската република. Тези дни Bloomberg съобщи, че срещу компанията е започнало ново разследване за връзките и с африкански милиции. Компанията която е четвъртият в света винопроизводител от 2021 година води собствено разследване срещу местно дъщерно дружество. Според информациите то обаче не е дало резултати.

Червено вино, Снимка: Pixabay.com

В началото на месеца от компанията обявиха, че ще окажат пълно съдействие на френските антитерористични органи. Любопитното е, че за разследването срещу Castelo съобщи неправителствената организация The Sentry, която се бори срещу корупцията и е основана от актьора Джордж Клуни и и активиста Джон Прендъргаст. Според доклад на тази организация от компанията винопроизводител са оказвали подкрепа на местни милиции в ЦАР срещу защита от тяхна страна на притежавани от нея в страната мощности за производство на захар. Според говорител на Castelo проведеното вътрешно разследване не е потвърдило изнесените от неправителствената организация твърдения. Вътрешното разследване е включвало провеждане на интервюта, пътуване до страната и анализ на „голямо количество документи“, каза говорителят.

Централноафриканската република, една от най-слабо развитите страни в света въпреки находищата на диаманти и злато, е обхваната от конфликти от 2013 г., когато президентът Франсоа Бозизе беше свален с преврат.

Според разследването на неправителствената организация, през 2014 година Африканската захарна рафинерия на Централноафриканската република, подразделение на базираната в Париж компания за хранително-вкусова промишленост Somdiaa, в която Castelo е един от големите акционери е договорила с местните милиции споразумение за защита на рафинерията.

„Разследването на Франция е „важен крайъгълен камък към справедливостта и корпоративната отговорност в разкъсаните от войни страни“, заяви Джон Прендергаст.

„Sucaf RCA е създала сложна и неофициална система за финансиране на въоръжените армии чрез преки и косвени плащания в брой, както и помощ в натура под формата на поддръжка на превозни средства и доставка на гориво“, се казва в доклада на The Sentry.

Групировката UPC е оказала помощ при защитата на захарния монопол на компанията с конфискуването и преопаковането на контрабандна захар от Судан, която впоследствие е била предложена на големи търговци под марката Sucar RCA,. Sucaf RCA е дъщерно дружество на агробизнес компания, наречена SOMDIAA,в която 87% се държат от Castelo. Рафинерията Sucaf RCA и нейната плантация от 5137 хектара се намират на около 400 километра източно от столицата Банги на територия, контролирана от UPC.

Междувременно Wine Spectator съобщи , че собственик на шато в Бордо е арестуван от френските спецчасти в акция за предотвратяване на продажба на десетки фалшиви вина. Френските жандармеристи разследващи престъпления свързани с продажбата на фалшиви вина са част от специализирана група известна като „Винени следователи. Разследващите органи са по следите на престъпната група от средата на миналата година. Заедно с винопроизводителя чието име не се разкрива са били арестувани още 20 лица. По време на друго разследване за наркотици органите са се натъкнали на оборудване за производство и етикетиране на фалшиви вина. По-късно фалшиво вино от Бордо е било засечено в търговската мрежа на Саар, а от жандармерията са направили връзка с подадена жалба от винопроизводител от Медок, оплакал се , че вината му се фалшифицират. Френската прокуратура разполага с данни за мащабна измама с фалшиви вина не само от Бордо и други френски области, но и от Испания, което е било бутилирано под марката „Шато Бордо“ и продавано на подозрително ниски цени.

Според правоприлагащите органи виновниците са „разработили мрежа от официални и неофициални дистрибутори, съставена от компании, пенсионери и самостоятелно заети предприемачи“ в цяла Франция. Вината са били продавани в супермаркети и в чужбина чрез посредници, занимаващи се с „незаконни манипулации“.
Разследването продължава, но прокуратурата смята, че измамата включва няколкостотин хиляди бутилки вино. Твърди се, че незаконно придобитите печалби са били използвани за финансиране на охолен начин на живот, като парите са били изпрани чрез проекти за обновяване, за които е плащано в брой. Разследването и задържането на предполагаемите извършители включва повече от 100 жандармеристи в седем региона на Франция.

Собственикът на замъка и трима съучастници бяха обвинени и освободени срещу гаранция от 20 000 до 50 000 евро. Те са обвинени в измами с организирана престъпност и пране на пари, измама по отношение на стоки и фалшифициране на хранителни продукти, се казва още в материала на Wine Spectator.

Мартин Иванов
по материали от Bloomberg/Wine Spectator

Снимка: Pixabay.com

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар