Най-скъпият сладолед на света

Rate this post

Малцина биха си позволили да платят около 70 евро за топка сладолед. Такива обаче не липсват, а “Дойче Веле” разкрива къде и как се произвежда най-скъпя сладолед на света.

Винченцо и Джулиана– брат и сестра от малка манифактура в слабо известното италианско градче Руво ди Пулия вярват в успеха на своя сладолед. Една от несъмнените тайни на техния сладолед е рецептата от 1840 година. Основните съставки на най-скъпия сладолед на света са мляко захар и яйчени жълтъци. Всички те се бъркат както някога върху стара газова печка. “Когато се бърка с ръка, се усеща много точно консистенцията и това което се разбърква. Може да се почувства съвсем точно дали е необходимо да се добави мляко или нещо друго”, разкрива Джулиана.

Джулия и Винченцо

“Тайната на нашия сладолед се крие в производството и то не само в рецептата, защото съставките са ясни. Има си своя собствена тайна. Тайната е в неговото много бавно производство, защото всеки отделен сорт сладолед се произвежда по различен начин”, добавя Винченцо. Част от сладоледа на Джулия и Винченцо е ванилията, която идва от таити. Според вариациите в сладоледите им се добавят освен ванилия и ядки като шам фъстък или лешници и кафеени зърна, които с помощта на специална машина се превръщат в течна маса.

“Например за сладоледа ни с шам фъстък използваме ядки от Бронте, които първо изпичаме и след това смиламе. Това е един много продължителен процес в една каменна мелница, който отнема цели четири дни”, добавя Джулия. Сладолед със шам фъстък е само един от осемте вида сладолед които произвеждат двамата с Винченцо. “Кралят” на сладоледите обаче е именно този, в който се влагат съставки като златно фолио и най-качественият ирански шафран. Само един грам от този сладолед струва по около 55 евро. Правят го само по поръчка, защото шафрановата маса трябва да се обработва в продължение на три дни. Чакащи обаче за да вкусят “перлата” в сладоледената корона съвсем не липсват..

Една вафлена фунийка със сметана, мус от шам фъстък, крем от шафран

Прочела за този сладолед, австралийката Лори Бетс също пожелала да го пробва. “Опитвам се да нямам чак толкова големи очаквания, защото често човек се разочарова от подобни очаквания, но съм убедена, че ще е нещо страхотно, защото всичко което прочетох за това предприятие е повече от позитивно и нямам никакви съмнения, че ще е едно необичайно преживяване”, споделя тя.

Джулия и Винченцо произвеждат своята “перла” само по поръчка

Една вафлена фунийка със сметана, мус от шам фъстък, крем от шафран, сметанова “шапка”, златно фолио и карамел. Подобен сладолед би впечатлил мнозина, дори и най-отявлените критици. “Усещам земята, цветовете. Зная че това звучи налудничаво.Всичко в този сладолед е чудесно. Сладоледът се топи, но не толкова бързо. Всичко в този сладолед е прекрасно”, споделя Лори Бетс.

Дори и тези които не могат да си го позволят, са добре дошли в “Mokambo Gelateria” за да опитат ръчно произведен сладолед по традиционна рецепта за около 7 евро за фунийка.

Мартин Иванов
по материали на Дойче Веле”
Снимки: “Дойче Веле” ./скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар