9 вида италианска пица, за които може би не знаем всичко…

Rate this post

Пицата е един от флагманите на италианската кулинарна традиция, дори предприемчиви кулинари са пресъздали цветовете на италианското знаме в една пица, наречена както знаем “Маргарита”. Тя обаче не е единственият вид италианска пица, защото всеки регион на Ботуша си има своя особена представителка, а bakery news ни запознава с някои от особеностите на девет различни вариации на пицата.

Един от митовете свързани с италианската пица е, че тестото трябва да е хрупкаво. Напротив, то трябва да е меко. Дебелината му варира от 1 сантиметър нагоре, но за класическата “Маргарита” официалната дебелина на тестото е 3 сантиметра. Колкото и невероятно да ви се струва, пицата е позната на човечеството още от времената на неолита, когато върху подобие на тесто е поставял всякакви неща от късчета месо през разни треви и зеленчуци. Съвременният вариант на пицата обаче е възникнал някъде през 18-ти век в Неапол.

Пица Маргарита , Снимка: Pixabay.com

Pizza Napoletana

Класиката се запича при температура от около 400 градуса разбира се в дървена пещ, което обуславя и мекотата на тестото. Тестото се разточва от центъра към краищата, задвижвайки въздуха в тестото като когато в центъра тестото стане твърдо, означава, че е готово за печене. Това придава нежност и мекота на тестото, която се комбинира с меката моцарела и свежите домати. В краищата си пицата се увеличава с типичните си мехурчета и придобива познатия златист цвят. Правилното приготвяне на Pizza Napoletana си е цяло изкуство, което наскоро беше включено в списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Calzone

Калцоне е една от най-странните видове пица, която наподобява на пирог във формата на полумесец. Тестото се разтача както при обикновената пица, но без да се правят по-плътни краищата и. Представете си как си похапвате от меката пица, зад която се крие гореща плънка от най-различни съставки.

Pizza Romana)

Римската пица е напълно противоположна на неаполитанската си “посестрима”. Тънка и хрупкава, която може спокойно да се държи с една ръка без да се притеснявате, че плънката ще се изсипе в чинията.

Pizza al taglio

Този вид пица може да влезе в категорията “стриит фууд” . Пече се в съвременни електрически печки за около 15 минути с дебелина на тестото около 2 сантиметра. Заради сравнително краткото време за изпичане, повечето съставки се добавят когато вече е готова или или в самия процес на печене за да се избегне прекалената им термична обработка. Въпреки че се нарича римска, този вид пица може да бъде открита из цяла Италия, и навсякъде тя ще има своите малки особености.

Pizza Siciliana

Тази пица често се асоцира с нейната квадратна форма. В случая става дума за “свинчоне”, типичен вид пица за град Палермо. Тя повече напомня на “фокачо”– висока, обилно подправена със специален доматен сос сушен на слънце. Това е единственият вид пица, който съществува само в този регион. Например

“Пиццолу Сиракуза”, която се прави в Катаня е известна с това, че се прави от два слоя тесто, между които се поставят различни съставки.

Разбира се сред видовете италианска пица не може да се пропусне и …”пържена пица”, която се прави във формата на затворен джоб.

Всичко което обединява тези видове пица е, че в повечето се слага аншуа, в тестото често се добавя грис, а вместо моцарела се добавят местни видове сицилиански сирена като тума, качокавалло и пекоримо.

Pizza fritta

Ето я и въпросната пържена пица, чиято родина пак е Неапол, но получава повсеместно разпространение на Ботуша. Интересното е, че въпреки нейния процес на приготвяне, плънката остава свежа, недокосната от горещата мазнина.

(Pizza al tegamin

Идва ред и на пица в тиган, която е типична за северните части на страната като например Торино. Тестото за този вид пица минава през двойно заквасване, след което се поставя в малък тиган, който се поставя в дървена пещ. Тъй като тигана е предварително намазан със зехтин , пицата се получава сходна на неаполитанската.

Pizza al metro или Pizza alla Palla

Както подсказва и нейното име, това е пица с дължина най-малко един метър. Подобни пици са предназначени за големи компании. За тях е типично хрупкавото тесто с дебелина 1 сантиметър.

Pizza Gourme

Има и подобен вид италианска пица, за онези, които имат по-претенциозни вкусови изисквания и по-дълбок джоб разбира се. Предлага се в ресторанти от най-висок клас. Тестото от нея се прави само от дрожди и висококачествено брашно от меки сортове пшеница. За съставки се ползват нетипични продукти като боб, лимон, смокини или дивечово месо. Тестото се получава меко, а пицата се сервира нарязана.

Мартин Иванов
по материали на bakery.news
Снимка: Pixabay.com

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар