Horizon: Нови техники за отглеждане на грозде и маслини в Средиземноморието разработват климатолози

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

С помощта на нови техники, експерти по климата подпомагат винопроизводители и производители на зехтин от Средиземноморието за да повишат своята устойчивост пред предизвикателствата породени от промените в климата, пише iсписание Horizon. Както е известно в последните години местните винопроизводители и производители на зехтин изпитват огромни проблеми поради измененията в климата, заради които от изчезване са заплашени както масивите с „Мерло“ в Бордо, така и маслиновите насаждения в Северна Африка.

За да се предотврати това, учени са впрегнали усилия в създаване на нови техники на отглеждане на лозята и маслиновите дръвчета, основани на по-точни климатични модели. „Средиземноморският басейн“ – включващ страни, граничещи със Средиземно море – е своеобразна климатична „гореща точка“. Той преживява по-бързо от средното покачване на температурата и може да претърпи големи загуби на валежи през следващите десетилетия. „Виждаме повишаване на средните температури и това вече оказва влияние върху отглеждането на грозде“, казва Хосеп Мария Соле Тасиас, координатор на VISCA, проект, разработващ прогнози и техники за подрязване, за да помогне на лозята да се адаптират към изменението на климата.

Климатолози помагат на винопроизводители в Средиземноморието да повишат устойчивостта си снимка Pixabay

Една от негативните последици на промените в климата е, че горещините провокират по-ранно узряване на гроздето, преди пълното развитие на ароматите, и според него местните винопроизводители са все по-притеснени от този факт.

Жертва на климата се очаква да станат сортове като „Совиньон блан“ и „Мерло“, отглеждани преимуществено в югозападните части на Франция, и това принуждава местните винопроизводители да тестват по-издръжливи сортове грозде от Централна и Източна Европа. Друго решение е намирането на по-подходящи места за лозови масиви в хълмисти области, намиращи се в по-северните части на страната. Според Соле Тисиас обаче подобни инвестиции са трудни за осъществяване особено за малките винарни. Затова VISCA тества някои иновативни земеделски техники, за да види дали могат да сведат до минимум щетите.

Климатичните промени носят все повече заплахи за производителите на зехтин, снимка Pixabay

Те включват реподрязване на лози, така че гроздето да узрее по-късно през вегетационния сезон, след като температурите паднат. Но е трудно да се реши кога да се подрязва – твърде рано или твърде късно през вегетационния период би повлияло на реколтата.

„VISCA разработи сезонни прогнози, които помагат на фермерите да преценят най-добрите времена за прилагане на тези техники. Те използват подробни данни за лозето – включително местоположение, тип почва и сорт грозде – за да преценят кога лозите ще пуснат пъпки или гроздето ще узрее, както и да предскажат температурите и валежите. „За разлика от краткосрочните прогнози за времето, които могат точно да предскажат дали ще има слана или топло и слънчево време, сезонните прогнози до шест месеца напред са много по-малко сигурни. Да знаеш как да ги използваш за вземане на решения е сложно“, казва Соле Тасиас.

„Фермерите в момента не знаят точно как да ги използват – те са свикнали да вземат решения в краткосрочен план“, добавя той. Дадена сезонна прогноза може да даде вероятност например от 60% за горещо време през лятото, и ако фермерите приложат техники за забавяне узряването на гроздето въз основа на подобна прогноза, а лятото се окаже нормално, той може да загуби средства. Това е само един пример за последиците от едно или друго решение. За да се намалят рисковете експертите разработват заедно с винопроизводителите отделни сценарии за различни краткосрочни или средносрочни прогнози, включващи набор от действия като закупуване на повече химикали за третиране срещу вредители или подрязване на лозите за отлагане на зреенето на гроздето, като се посочат финансовите рискове за всяка опция.

Вариантите и рисковете ще бъдат съобразени с всяко лозе или винарна. И колкото повече информация имат изследователите за лозето, толкова по-добре могат да прогнозират, казват те.Дългосрочното прогнозиране на климата е особено трудно в средиземноморския регион, казва д-р Алесандро Дел’Акуила, климатолог в Италианската национална агенция за нови технологии, енергия и устойчиво икономическо развитие. Причината според него за подобна непредсказуемост е наличието в Средиземноморието на множество атмосферни явления предизвикващи редица смущения.

По материали от интернет

Снимки: Pixabay

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар