Германия в помощ на млади афгански ИТ специалисти

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Ако за мнозина стремежът да се установят в едно по-добро общество на Запад е мечта, за някои е съдба. Това се отнася в пълна сила за бягащите от режима на талибаните образовани афганци. Мнозина от тях доскоро са работили в държавни институции опитвайки се да допринесат за модернизиране на страната си. Сред тези напуснали родина и семейство са 62-ма ИТ специалисти, намерили прием в Германия.

15 август 2021 година може би е денят, който Захра, Мохамад, Хума и Ахмад едва ли ще забравят. Тогава талибаните свалят редовното правителство на страната си, а младите специалисти, стипендианти от магистърската програма на Центъра за международна и интеркултурна комуникация към ТУ Берлин са на работните си места, страхувайки се за живота си. За ден губят надеждата си не само за своята страна, но и че след края на своето следване в Берлин ще се върнат един ден в нея. От началото на тази година те вече се намират на сигурно място в Берлин като част от група от 62-ма млади програмисти, успели да се измъкнат от лапите на талибаните с помощта на Техническия университет на Берлин. За да се осъществи това ръководството на университета отпуснало извънредни стипендии на младите специалисти, които да пристигнат като гост-учени в Германия. Всеки от тях получава по над 1 200 евро на месец за срок от шест месеца, а програмата „Bridge IT – Integrationsprogram für afghanische IT AlAlumni“ е най-мащабната по рода си, реализирана от германски университет в помощ на млади афганистански специалисти.

34-ма от 62-мата ИТ специалисти вече са пристигнали в страната като на 6 предстои пътуване към Германия от Афганистан или от трета страна. Заедно със семействата им от ТУ Берлин ще подпомогнат общо около 220 души бежанци от режима. „Хората пристигнали тук с помощта на тази програма продължават да се нуждаят от подкрепата ни. За нас е важно тук да намерят мястото си на пазара на труда или да продължат научната си работа. Това правим и от страна на университета, като изграждаме освен мрежи на знанието, но и такива, които да помагаме на хората в подобни ситуации“, казва ръководителката на програмата проф. Гералдине Раух.

„Когато дойдох да следвам в Германия, научих един нов свят и култура. Моето следване в ТУ Берлин ме промени като човек. Разбрах, че асз ще се чувствам добре, когато и останалите хора в нашето общество се чувстват добре. Това бе и голямото ми желание, когато през 2021 година се върнах у дома. Исках да променя нещо в Афганистан. До идването на талибаните работех като ИТ специалист в президентското бюро в Кабул. Задачата ни бе да работим по стратегия за дигитализацията на страната. Благодарна съм на моя университет, че ми помогна да дойда в Германия, но моето семейство много ми липсва. Много е трудно да се бориш с носталгията по дома. Търсенето на работа тук не е лесна задача, защото понякога липсват практически умения и опит, но продължавам да търся, защото с тези пари тук ще трябва да подкрепям и семейството си в Афганистан“, казва Захра.

„За последно работих към афганистанското министерство на телекомуникациите и инфраструктурата, като отговарях за изграждането на цялостната инфраструктура на държавната администрация. Междувременно работех и като асистент професор в Кабулския технически университет. Голямата ми мечта беше да изградим афганистански център за съхраняване на данни, и мисля че бяхме постигнали първите успехи в тази посока. Заради настоящата ситуация в страната ми обаче не мога да осъществя тази мечта. Сега следвам друга моя мечта да се занимавам с наука. Искам да следвам за докторска степен. Важното е да се помага на младите афганци за да получават добро образование, В момента обаче липсва всякаква перспектива за това, и мнозина са обезкуражени. Поддържам контакти с бивши мои студенти, и помагам когато е възможно, Освен това работя по изграждането на германо-афганска платформа за висше образование, чиято цел е да свърже висши училища от двете страни“, разказва Мохамад.

„Радвам се, че имам възможност да живея тук свободно и сигурно. Когато пристигнах тук като стипендиантка на ТУ Берлин, бях сигурна, че никога няма да се върна обратно в родината си. Все пак като пристигнах тук разбрах, че Афганистан много ми липсва. Бих искала да се върна обратно когато ситуацията се подобри. Сега се страхувам за сигурността на семейството си. Особено тежко е за жените там. Те не могат нито да следват, нито да работят. Отнеха им свободата, и сега живеят в постоянна опасност. В момента работя по една онлайн програма, която ще може да помага на германски студенти да учат програмиране. След края на следването си се върнах в Афганистан, където започнах работа, но след смяната на режима беше невъзможно да продължа. Зная че е добре да продължа с образованието си, но преди това искам да натрупам практически умения в някоя компания, където да приложа наученото до момента“, споделя Хума.

„Никога не съм си представял, че ще се върна в Германия в качеството на бежанец. След като приключих със следването си тук през миналата година се върнах в страната си за да и помогна. Работих в президентското бюро в Кабул по различни ИТ проекти. Бяхме много млади хора в екипа с идеи и мотивация за промяна. Вярвахме в силата на Афганистан и в демокрацията. Всичко се промени след идването на талибаните през август. Всичко което направихме беше сринато за часове. Само за ден загубихме работата си. Афганистан е изолиран, и липсва всякакъв обмен с останалия свят. Основната задача на моето поколение е, да промени това. Трябва да помогнем на младите хора да получат добро образование, за да върнат демокрацията в Афганистан“, споделя Ахмад.

По материал на Alumniportal.de 

Снимки: Alumniportal.de/ Pixabay

Със съкращения

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар