Заради кризата в климата германските винопроизводители преоткриват старинни сортове

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

+Принудени от климатичните изменения, германските винопроизводители наново преоткриват стари и почти непознати за Европа сортове грозде като Gelber Orleans, Heunisch и Grüner Adelfränkisch , пише ДПА. Сухото и горещо време през лятото поставя все повече винопроизводители пред трудната задача как да задоволят търсенето на сухи и леки бели вина. Въпреки ранния старт на гроздобера, гроздето е с много високо съдържание на захар, което води и до повишено алкохолно съдържание за сметка на киселинността. Някои винопроизводители се връщат вече към стари късно зреещи сортове като Riesling или Grauburgunder.

„Сортът Gelber Orleans е нашият отговор на промените в климата“, казва Гина Гееринг от Неерщайн в провинция Райнланд Пфалц. До момента вината и са се характеризирали предимно с техния минерален оттенък на червеникаво искрящи синкаво сиви тонове. „В последната година имахме трудности с реколтата заради студеното време, но през тази година условията са много подходящи за Gelber Orleans“, споделя тя.

Към началото на септември в лозаро-винарския институт към университета на Гайзенхайм в опитните полета засадени с „Ризлинг“ бяха измерени 83 градуса захарност, докато в същото време за Gelber Orleans тя е била 54. Според шефа на института Йоахим Шмидт през изминалите векове отглеждането на този сорт е било възможно на много малко места като Ротен Ханг или Рюдесхаймергерг, където правилния наклон на терена и слънчевите отблясъци са създавали идеални условия за узряването му.

Винено грозде сорт Heimisch

„От 1988 година ние сме изнежени и междувременно притеснени от високите температури. От тогава растат и перспективите пред отглеждането на исторически винени сортове“, признава експертът.

Винопроизводителят Мартин Кох от Ханхайм оценява Gelber Orleans като връзка към монасите от ордена на Цистерцианците донесли този сорт от Франция по бреговете на Рейн. „За нас изглежда много привлекателно, че можем да отглеждаме тези сортове винено грозде по същия начин както са го правили някога тези монаси“, споделя винопроизводителят. Последвалото през вековете захлаждане постепенно е станало пречка пред отглеждането на Gelber Orleans, но днес по думите му времето дава предимство тъкмо на подобни сортове. Освен това друго предимство на отглежданите старинни сортове винено грозде е възможността да свърже своите вина с определени истории, като на етикета обозначи вината си съдържащи Gelber Orleans като „Виното на Наполеон“ или „Виното на цистерцианците“. Заедно с този сорт Кох е засадил и отглежда един широко разпространен в Централна Европа през 19-ти век сорт като Heunisch-Weisswein. „Ние открихме и други исторически винени сортове, които са по-подходящи за по-топли климатични условия в сравнение с класическите“ казва познавачът на историята на старинните благороднически сортове винено грозде Улрих Мартин от Гудхайм. Сред неговите фаворити е и Grüner Adelfränkisch, който се държи много добре и при температури от 40 градуса.

„Високите температури създават проблеми при сортове като „Ризлинг“ и „Шардоне“ свързани с премахването на киселинността докато Grüner Adelfränkisch успява да запази своята киселинност и се оформя като печеливш сорт в условията на климатичните промени“ добавя той.

До 2007 година този сорт чиито корени са свързани с три други сорта винено грозде се е считал за измрял. „Важното е да пазим генетичния ресурс на нашите исторически сортове „, смята Йоахим Шмидт. Според него това е възможно да стане ако определен асорртимент от тези сортове започнат да се произвеждат за нуждите на винената индустрия защото няма гаранции, че те ще могат да бъдат съхранени само в експериментални условия в лабораториите.

Запазването на един своеобразен генетичен пул от сортове е възможно и на фона на това, че науката все още върви по пътя към създаването на нови по-устойчиви на климатичните промени сортове. Досега селекционерите са се концентрирали основно върху създаването на такива сортове винено грозде, които са с повишена устойчивост срещу гъбични болести чрез които да се посрещнат изискванията на растителната защита. Повечето от тези нови сортове винено грозде устойчиви на гъбични болести според него са и по-ранни което обезсмисля кръстосването им с исторически сортове винено грозде.

„Обичам много „Ризлинг“, но трябва да се замислим как ще продължим в бъдеще“, казва Гина Гееринг. За да повиши качеството на вината си, още през лятото е зарязала на зелено Gelber Orlean. Това трябва да помогне на насажденията да преживеят сухото и горещо време. От неузрелите гроздове тя произвежда Verjus -газиран сок без добавки и консерванти. „Използваме го като цветна цитронада“, добавя младата 24-годишна винопроизводителка. Този сок може да се пие както като безалкохолна напитка, така и да се използва като дресинг за салати в кулинарията. В Берлин Verjus пък е хитова добавка в коктейлите, предлагани в столичните барове.

Мартин Иванов
по материали на дПА
Снимки: Wikipedia

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар