Хроники от едно пътуване до Венеция

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

#Венеция Маратонското пътуване през Букурещ към града на дожовете започва с престоя на автогарата в очакване на автобуса на на #Flixbus. В изчакване на автобуса се заслушвам в един сърбин. Така усилено обяснява на някого закъде пътува. Рим ли Порто ли. Толкова е запален сякаш ще обикаля света

#Венеция Слаб трафик. Автобусът за разлика от този за Любляна е полупразен. Малко румънци и рускоговорящи. Шофьорът също. Помислих го за украинец.

#Венеция Северозападът сякаш се събира да пътува за Букурещ. Попадам на майка и дъщеря от #Видин.

#Венеция Минахме през любимата голяма река Дунав само след някакви си четири часа и половина. Опашки от ТИР-ове. Някои от тях са направени да изглеждат истински ефектно с десетките си светлини. За някои шофьори карането на големите “зверове” е истинска религия . Накичвайки ги с различни лампи явно ги обожествяват.

#Венеция #Букурещ ни посрещна спящ и есенно-дъждовен. На автогарата малка чакалня с полудремещи пътници.

#Венеция #Букурещ. Дали румънците не са ни изпреварили за пореден път?! Имат същата система за валидация на билети в градския транспорт. И тук не е еднаква с тази в метрото. Двупосочен билет струва 6 леи.

#Венеция Летището е брандирано за събитие което тече в румънската столицаiTTUP 2022. Попадам на голяма група евреи с техните типични облекла и широкополи шапки. Един от тях е с покривало на главата, създаващо аналогия с арабската кафия. Предполагам е духовно лице с по-висш сан. С голямата си брада ми заприличва на библейски цар или мъдрец. Понякога не осъзнаваме част от какъв пъстър свят сме.

#Венеция Полети до Доха ЛондонМадрид, Амстердам….

#Венеция Предимството да киснеш дълго на летището е че можеш да се насладиш на истинско модно дефиле от красиви стюардеси. В същото време едно еврейче с наднормено тегло нагъва някакви вредни чипсове. Като му гледам облеклото и изключително големите кичури коса явно е от строго религиозна фамилия. Яденето на чипсоподобни храни едва ли е богоугодно а и те едва ли са кашерни.

Ах морето…

#Венеция Признавам евреите за най-ревностно вярващите след това което видях група евреи да се моляттихичко поклащайки се така , сякаш се намират пред Стената на плача. Уникална гледка на която за пръв път ставам свидетел. Впечатлението ми се засили , след като видях как един младеж старателно си мие плитките. .

#Венеция Ако трябва да перефразирам агента от американския сериал Туин Пийкс бих казал, че летищата не са това, което са. И понякога логистиката не е така както я мисли човек Оказвам се не на летището в Тревизо, а на това във Венеция и резервациите за автобус и нощувка отиват по дяволите а средствата за тях в джоба на местната туристическа индустрия.

Салати и подправки произвеждат в Кавалино Трепорти

# Венеция Лятото си е отишло от Венето но е и туристите. След нощувка на летището корекция в логистичния план съм на път за Lado di Jesolo а оттам за Ca Pascuale..

#Венеция Колегите от #ENAJ вече се събираме за нашия #Tripp. Мартин и Ведран са вече тук. Комшии.

Зеленчуците- пъстри и красиви

#Венеция Събираме се колеги от Великобритания до Украйна и от Сърбия до Норвегия. Обединяваме се около диагнозата, че Путин в лудостта си може да предизвика ядрена зима, особено след като чуваме как Юрий е пропътувал разстоянието от Киев до Венеция за #ENAJTripp . Границата с Полша е затрупана от над 300 автобуса. Хората бягат от лудостта на войната. С колегите от Финландия обсадихме реколтата там. Годината е била по-скоро добра. Особено за зърното..

Оранжерия на ферма за зеленчуци в Кавалино Трапорти

#Венеция Срещам Петра от Лондон. Разнищвайки съдбата на фрилансърството бързо достигаме до заключението че, човек се превръща от творец на истории в експерт в изкуството по оцеляване.Май нещата не са се променили за времето от преди четири години, когато се видяхме на друг #ENAJTripp в Загреб.

#Венеция На 1 октомври 2022 година в #CavellianoTreporti се проведе годишната асамблея на Европейската мрежа на аграрните журналисти #ENAJ. Президентът на организацията LindaBelochi представи участниците- представители на специализирани гилдии на агрожурналистите от 14 страни, включително и България. Онлайн се включиха още колеги от Гърция, Нидерландия и Испания. Великобритания остава неформален член на европейската мрежа. Сред обсъжданите точки бе предложението гилдиите на страните в процес на кандидатстване за членки на ЕС в това число и Украйна да получат право на неформално членство в ENAJ. С пълно мнозинство Украйна беше приета за неформален член на #ENAJ, като представителят на колегите Юрий Михайлов изрази благодарността си и разказа за реалната ситуация в страната си.

Линда Белоки и Юрий Михайлов

#Венеция В кратка презентация почетният президент на организацията Джеф Верхарен припомни историята и мисията на #ENAJ , агрожурналистите в отделните гилдии да работят в мрежа обменяйки информация за европейската политика в сферата на земеделието. Президентът на мрежата Линда Белоки припомни за активностите на организацията в последните 12 месеца- престуровете в Словения и Фландрия и онлайн събитието в края на годината с участието на европейския комисар по земеделие Ян Войчеховски.

Малък и кокетен фестивал на виното и мъста на остров Сан Еразмо

#Венеция VedranStapic от Хърватия, който отговаря за модерирането на уебсайта на мрежата на аграрните журналисти съобщи за някои подобрения по нея и в представянето и в социалните мрежи както и за организиран наскоро уъркшоп посветен на използването на информация от сателитните технологии за нуждите на аграрните журналисти. Беше приет финансов отчет на организацията за 2021 година и бюджет за 2022 г. Генералната асамблея на #ENAj през 2023 се планира да се проведе във Франция

Винопроизводството е с голям принос за създаването на устойчив туризъм не само на остров Мазербо, но и в цялата лагуна

#Венеция Бяха анонсирани предстоящи престрипове в края на ноемврри в Дания и Франция през 2023 г. Планира се и престур средата на септември във Великобритания както и престур в Швеция в средата на юни 2023 който да съвпадне с бъдещата неформална среща на агроминистрите от ЕС. Катарина Зойслер от Германия представи интересен европейски проект с участието на университета в Гент свързан с трансфера на иновации към фермерите. #Italy #ENAJ, #AAJB

+ Серенисима, красива и запленяваща

#Венеция днес #LaSerenicima ни посрещна слънчева и със следи от бляскавото си минало, сякаш неподвластни на времето
Помислих си, че ако във времената на дожите бешеоткрита фотографията, те щяха да са несметно богати. Със сигурност щяха да събират такса от десетките желаещи да запечатат нейната красота, стига църквата да не обяви снимките за дяволско творение
Ако съдим по запазеното за нравите на западните общества от онази златна епоха, със сигурност щеше да е така. Във Венеция пристигнахме след обиколк из два от островитена лагуната, където видяхме едно непознато лице на туризма, който в съчетание с биоземедеие се стреми да покаже по-голяма устойчивост.

#Венеция Кошмарът с летището се повтаря с обратен знак. Противно на всякаква логика се оказва, че полетът към Букурещ е от летището на Тревизо вместо от това на Венеция. Не ми остава друга възможност освен бързо придвижване с такси. Излиза твърде солено, но когато ти пари под краката , не мислиш дали 85 евро са малко или много. В Букурещ кацам навреме. Трансферът за България закъснява с половин час.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар