Пъстрота от вкусове и аромати

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Специализираните изложения за храни и напитки в „Интер експо център “  правят впечатление с това, че производители и преработватели се опитват да събудят интереса на потребителите, поспаднал във времената на пандемия с нови вкусове и аромати. Това важи особено за млечните продукти, където се появяват вече и производители на по-нетрадиционни за трапезата ни ориенталски видове сирена или кашкавали с най-различни вкусове. Място на сцената образно казано все повече намират и регионални занаятчийски производители като например софийска компания за ръчно производство на бонбони, откриващи нови вкусови комбинации между шоколада и бекона или черния чесън. Истинско предизвикателство е и потапянето в света на подправките с производителите и вносителите на познати и непознати видове добавки за храни. Не по-малко привлекателно изглежда да разбереш, че у нас не е невъзможно да се произвежда дори черен и червен хайвер от… сьомгова пъстърва в региона на Банско и Разлог.

Млечни продукти от сърцето на Сакар

„Сакарела“ е най-големият производител на кашкавали у нас

Един от новите преработватели на млечни продукти на тазгодишното изложение е компанията „Сакарела“, която е съсредоточена в региона на Ямбол и се оказва най-големият производител на кашкавали у нас с дневен капацитет на преработка на сурово мляко между 35 и 45 тона. Изкупуват мляко само от български мандри. Изнасят голяма част от продукцията си във Франция, Белгия и Германия.

Млекопреработватели от Карлово залагат на ориенталски сирена

В Карлово залагат на ориенталски сиренца и кашкавали

„Имаме и български сирена, но все повече залагаме на серията от различни ориенталски сирена, защото смятаме, че те тепърва ще навлизат на българския пазар и интересът към Ориента  ще продължи да се повишава“, казват оттам. Заводът се намира в Карлово и е с капацитет на преработка от 110 тона сурово мляко на ден, като голяма част от продукцията е за износ. Продуктите от ориенталската серия тепърва ще навлизат на пазара у нас. На изложението представиха ориенталски сирена като чичил, тел- парено сирене на конци, млечна топика, норманли, лавле- кремообразен продукт от краве или овче сирене с червен пипер, мента или чубрица и каймак.

„Тъй като специално чичил е много солено сирене, за потребителите които не харесват твърде солени храни е желателно да го изкиснат за 10-15 минути във вода за да се убие соления вкус“, продължават оттам.

В света на пиперите…

Подправките винаги са привличали хората с безграничната си палитра от аромати и вкусове. Цялата тази палитра разкриват от Spitzig.bg в своята гама миксове от по-малко или повече познати подправки. Една от тях е камбоджанският зелен пипер, осолен в морска сол. „Той е уникален с това, че много малко се произвежда. Особеното при зеления пипер е че до шест-седем часа след набирането му започва да ферментира и да става черен“, разказва Ивайло Коевски. Черният пипер всъщност се оказва зелен пипер, който е ферментирал и станал черен,докато белия е ядрото на черния пипер. „Повечето пипер, който се продава по света всъщност е избелен по химически път черен пипер“, добавя той и разкрива, че узрелият черен пипер всъщност е… червен пипер. Като се добави и това, че по света има над 1000 сорта пипери, човешкото объркване в този необятен свят на подправките наистина може да стане главозамайващо.

Ивайло Коевски

След като узрее черният пипер се суши без ферментация. Освен че е рядък сорт камбоджанския пипер се счита и за видапипер с най-високо обемно тегло в света, като един литър е с около 660 грама. „Цялата история на пиперите по света обаче тръгва от най-известния индийски сорт „тели-чери“, добавя той.

Към всичко това може да се добави и така наречения бразилски розов пипер, който с името си Pepero Negro ни отправя към най-известния вид пипери. По своя произход той се оказва от рода на растението сумакм което е с корени от Близкия Изток и Иран. Растението е известно още като „оцетено дърво“ или „кисела подправка“. Подобна е историята и на китайския съчуански пипер който се добива от дърво от рода на буковите. Така нареченото люто олио което правят китайците е залят с мазнина и бутилиран съчуански пипер.

В света на подправките

„Ние произвеждаме над 30 вида и внасяме още около 60 вида подправки“, добавя той и разкрива още един секрет свързан с приложението на пиперите. Тъй като 97% от ароматите включително и пипера са мастно разтворими се прилагат като овкусители основно на ястия с мазнина. „Ако се залее с вряла вода пиперът няма да мирише така както ако се залее с мазнина. Това е причината с пипери много трудно да се овкусяват супи, при които се предпочитат зелените подправки.“

„Най-ранният начин на съхраняване и продажба на пиперите е бил в саламура, а първият пипер донесен до Европа е индийският, с който в античността дори са плащали на римските войници. Днес този вид пипер е много използван от френската кухня за бульони и сладкарската индустрия като се стърже на ренде или се стрива в хаванче“, разкрива още Коевски. Специално за любителите на готвенето предлагат микс от сушени пипери. Ивйло превърнал хобито си в бизнес като всичко тръгнало от затварянето на някогашният ресторант „Рамаяна“ на ул. „Христо Белчев“, което го накарало да започне да си приготвя индийска кухня у дома. Оттам и се запалил по света на подправките.

La Fève -ръчно направени и с много любов

Чаровната Ани, предлагаща късчета шоколадова любов…

Името на тези топящи се в устата шоколадови изкушения La Fève сигурно отправя аналогии с Париж, но тези ръчно направени с много любов бонбони не идват от френската столица, а от малко предприятие в столичния квартал Овча купел. „Рецептите си ги измисляме ние. Павел Павлов, чието име е и част от нашия бранд е автор на всяка една рецепта“, казва усмихната Ани, представяща La Fève на изложението. Комбинациите започват от шоколад с кайсиеви ядки и кайсии, през юзо, плод наподобяващ лимон и маракуя, тахан, с индрише, кисело мляко и орехи черен чесън до шоколад с бекон. „Ние сме от една година. Работим много малко хора, и влагаме много любов в това което правим“, добавя Ани. Освен бонбони с пълнеж La Fève предлагат и бонбони тип пралини с твърда основа с шоколад и ядки.

Чер хайвер от сьомгова пастърва

Алексей и Григорий

На изложението попадаме на още едни интересни продукти, не дотам типични за нашите ширини като черен и червен хайвер от сьомга. Представят ни ги Алексей и неговият син Григории. , руснаци емигрирали у нас преди две десетилетия и заселили се в района на Разлог.

Черен и червен хайвер от сьомгова пъстърва

„Продаваме нашите хайвери през Amazon в страни като Англия и САЩ. Един буркан черен хайвер продаваме срещу 11 паунда. Набавяме суровина от язовир Доспат“, казва усмихнат синът му Григорий Пестряков. Червеният хайвер предлагат само в нашата търговска мрежа. Участват на изложението за четвърта година.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар