Zero Waste: “Еко Партнърс“ показа иновативно решение за рециклиране на стъклени бутилки на DiVino Taste 2022

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Услугата се предлага безплатно и е базирана на ИоТ технологии

Едно винено изложение е мястото не само за демонстрации на нови букети аромати и вкусове, на нови тенденции в пребогатата винена култура, но и на нови машини, чието използване да доведе до намаляване на въглеродния отпечатък и да допринесе за преобръщане на представите ни за климата за който все повече говорим в последно време. Що се касае до винената индустрия, проблемът с рециклирането на употребеното стъкло стои пред не малко изби у нас.

Анна показва как работи иновативната машина за рециклирането на стъкло

Едно иновативно решение на „Еко Партнърс“ демонстрирано на тазгодишното изложение DiVino Taste 2022 може да се окаже отговорът тъкмо на въпроса за това, как да се оползотвори употребеното стъкло . „Смисълът в използването на машината е, че позволява неколкократно намаляване на отпадъка. Максималният капацитет на един контейнер е 15 килограма натрошено стъкло. Това е услуга, която предлагаме безплатно на барове, ресторанти и хотели както и за събития, където се генерира подобен отпадък“, разказва Анна от „Еко Партнърс“, показвайки ни доколко може да се намали обема на отпадъка от пет кашона с винени бутилки.

В условията на променящия се климат, решението на “Еко Партнърс” може да  спести време и усилие на винената индустрия

„Това е само една малка част от услугите които предлагаме, като чрез тази машина освобождаваме персонала на заведенията от ангажимента да търси специални контейнери за отпадъците от стъкло и им спестяваме много място“ продължава тя. За момента услугата се предлага в София, Перник, Кюстендил и региона, както и в Плевен и Велико Търново, като нейния обхват непрекъснато се разширява. Идеята за тези машини е взета от чужбина, като дори е подобрена. „Ако в заведенията има интернет, аз мога да видя в реално време колко стъкло е натрошила дадената машина, и дали е време да се посети обекта и извози стъклото. Данните се съхраняват в облачна услуга“, казва в заключение Анна.

Само от демонстрации за времето на изложението, машината е натрошила 11 кутии с винени бутилки, което се равнява на 185 килограма стъкло. Подобни машини от „Еко Партнърс“ бяха инсталирали и отвън, където всеки изложител можеше сам да обработи ненужното му стъкло. За времето на провеждане на изложението очакванията бяха за обработката на близо 4 тона стъклен отпадък.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар