Въпреки свития пазар и ръста на разходите , българските винарни не спират да експериментират

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

В условията на свит пазар и кризи от всякакво естество, май сме се превърнали в специалисти по търсене на изход. Изключение не правят и българските винопроизводители, които показаха на последното издание на специализираното изложение DiVino, че експериментирайки с букети от вкусове и аромати отново се опитват да привлекат интереса на все по-претенциозните потребители.

Тазгодишното изложение DiVinoTaste демонстрира за пореден път, че май сме сред най-изобретателните в стремежа си да намерим изход от всякакви кризи. В условията на свит пазар и ръст на разходите, българските винопроизводители успяват не само да се задържат на пазара но и да експериментират с нови и малко познати за нашите географски ширина вина.

Италиански ризлинг от Силистра

От „Розов пеликан“ с винена кауза за спасяване на популацията от тези птици в резервата „Сребърна“ и нетрадиционен италиански ризлинг

„Едно от вината които предлагаме е италиански ризлинг, който е по-подходящ за нашия климат. За разлика от немския, който вади повече петролни нотки и по-високи киселини, за италианския са характерни повече плодови нотки и цветя. Разликите идват от това, че са различни видове лози“, разяснява Марио Дуев от „Розов Пеликан“, намиращ се в село Кайнарджа, Силистренско. Италианският ризлинг произвеждат за трета година. „Ние сме малка бутикова изба с капацитет на производство между 2500 и 3000 бутилки вино годишно. Имаме собствени лозя около 110 декара, като купуваме и грозде предимно за червени вина“, допълва той. Бутиковият характер на производството им е и причина да продават вината си основно през специализираните магазини, в хотели и ресторанти. Освен „Ризлинг“ правят вино от местния сорт „Тамянка“, както и специално бяло вино с кауза- комбинация между „Совиньон блан“ и „Каберне совиньон“. Свързано е с опитите да се защити популацията на розовия пеликан в резервата „Сребърна“ по инициатива и на БДЗП.

„Решихме да се казваме „Розов пеликан за да популяризираме тези птици и всъщност представляваме винен проект. Аз съм технолог и произвеждам виното, а брат ми го продава“, разяснява Марио, завършил за технолог в университета по хранителни технологии в Пловдив. Отскоро в Силистра са отворили и специализиран винен бар Pik Pelican Bar&Shop.

Немският вкус на вината от Плевенско

Освен с типичните за региона на Плевен „Кайлъшки мискет“ и „Сторгозия“ от винарна „Хараламбиеви“ представиха на DiVino 2022 и гама от вина произвеждани от малко познати немски винени сортове грозде като „Мускарис“ и „Соларис“. От винарната чиято история започва през 2009 година са верни на своя девиз „Виното е нашата любов, лозето е нашият импулс“ като не само са единствените у нас производители на вино от тези устойчиви немски сортове, но вече са получили признание на специализиран конкурс в Германия в който участват само производители на вина от тези сортове. „Едно от вината ни получи 96 точки на този конкурс. Характерното за тези сортове, е че са устойчиви на болести, и ние ги отглеждаме без пръскане и намеса в лозята“, казва Цветелина Стоянова. Виното от сорт „Мускарис“ се оказало второ в света сред сухите стилове, което е огромно признание не само за винарната им, но и за страната ни, че се отглеждат подобни сортове. Идеята е тези сортове да се отглеждат по биологичен път, като в момента масивите с тях са в процес на сертифициране.

Цветелина Симеонова показва част от гамата немски сухи вина на винарна „Хараламбиеви“

„В последните пет години наблюдаваме едно непрекъснато повишаване на винената култура у нас и своеобразен ренесанс на пиенето на вино. Хората се отвориха към подобни експерименти, като ние предлагаме вината си в малки серии, защото няма чак такова голямо количество, и целта ни е така да се покаже достойнствата им. И ако в Полша вече правят лозя за да отглеждат подобни устойчиви винени сортове, защо и ние да не го направим“, добавя тя. От винарна „Хараламбиеви планират в близко бъдеще да пуснат и серия пенливи вина от български сорт винено грозде.

Първото лозе на винарна „Хараламбиеви“ е засадено на 90 декара основно с „Пино ноар“ и „Каберне совиньон“в село Садовец и е наречено „калугерица“, на случайно срещната в региона прелетна птичка. Най-големият масив от 250 декара се намира над село Петърница и е засаден предимно с бели винени сортове. Последният лозов масив с площ от 170 декара е край село Дъбника, където отглеждат основно „Мускат отонел“, „Рубин“, „Каберне Фран“ и „Мерло“ на площ от 170 декара. Общият капацитет на производство на винарната е 100 хил. бутилки.

Биовината трайно пробиват на международната сцена


Вино „Совиньон блан“ на Албена Симеонова с награда на публиката от конкурс в Полша

Макар и все още с малък дял от винената ни индустрия, биовината ни вече трайно пробиват на международната сцена. Доказателство за това е „Совиньон блан“ на Албена Симеонова, спечелило наградата на публиката на проведения наскоро специализиран винен конкурс в Полша. Освен с него на DiVino 2022 тя се представи с купаж от Совиньон блан“, „Шардоне“ и „Мускат“ и „Сторгозия“ и „Каберне Совиньон“ от червените вина.

„Ситуацията на пазара през тази година е много тегава. Стъклото се вдигна почти двойно от 68 ст. за бутилка на 1.72 лева, а литър „Совиньон блан от Испания идва на 45 стотинки, коментира Симеонова.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар