Френски винари финансирали луксозно пътуване на шефа на Европарламента Роберта Мецола в Бургундия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

В

Роберта Мецола, снимка: Медиен център на ЕП

Брюксел продължават трусовете около Европарламента след избухването на скандала „Катар гейт“. Сега в общественото пространство се завъртя и името на председателя на парламента Роберта Мецола, която преди два дни след изтичане на крайния срок декларира над 140 подаръка от безжични слушалки през дрехи до шампанско, шоколадови бисквити и златна статуетка от представители на различни страни и лобистки кръгове Сега авторитетното издание POLITICO продължава с разкритията по неин адрес с пътуване с луксозна вечеря и хотелска стая срещу 349 евро на нощ, организирано от винопроизводители от Бургундия. Пътуването се е състояло през октомври миналата година, като Мецола заедно със съпруга и е трябвало да участва на събитие организирано от Chevaliers du Tastevin в средновековен френски замък.

В публикацията се уточнява, че това пътуване не противоречи на вътрешните правила на Европейския парламент, но депутатите са задължени в рамките на месец след подобни пътувания организирани отправителствени среди или неправителствени организации да ги декларират. Мецола е декларирала това пътуване чак на 11 януари, доста след изтичане на крайния срок за това.

На въпрос на POLITICO в интервю дали е нарушила правилата, които всички членове на ЕП трябва да спазват, Мецола отговаря: „Като председател на парламента, не. Но ако искате да кажа дали отсега нататък всеки път, когато отида някъде за нещо, ще го направя ли [ще декларирам пътуването], веднага щом съображенията за протокола за сигурност отпаднат, ще го направя.“

Мецола и говорителят на парламента твърдят, че за нея не важат същите правила като другите членове на 705-местната камара, когато става въпрос за публично деклариране на пътувания.

Говорителят на Европейския парламент Жауме Дуч заяви пред изданието :„Въпреки че тези неща никога досега не са били декларирани от председателите на парламента, Мецола избра да направи в безпрецедентен ход за повишаване на прозрачността.“ Според него пътни разходи на Мецола никога не са били плащани от трета страна. „Пътуването й с кола беше платено и организирано от Европейския парламент от съображения за сигурност“, добавя говорителят.

Според германския депутат от групата на зелените Даниел Фройнд парламентът трябва да подложи на амнистия и други депутати, закъснели да декларират подобни пътувания. Така според него ще се даде шанс на евродепутатите да наваксат, след което правилата за прозрачност трябва да бъдат въведени и спазвани, а при нарушения да има санкции.

Виненото лоби има значително влияние във Франция и в Брюксел, тъй като виното носи добри доходи от изос с и централно място в търговската политика на блока.

ЕС харчи милиони за насърчаване на продажбите на европейски вина извън блока всяка година, защитава ги от кражба на интелектуална собственост съгласно своята система за географски указания и субсидира лозарите чрез Общата селскостопанска политика.

Мартин Иванов
по материали на POLITICO

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар