Politico: С петродолари Саудитска Арабия се опитва да си купи Мондиал

Rate this post

Авторитетното издание Politico разкрива в публикация, как богатата на петрол Саудитска Арабия се опитва да си купи организацията на световното първенство по футбол през 2030 година. За целта Рияд е съставил таен план, включвайки в него Гърция и Египет. Саудитите са склонни да излеят милиони петродолари за изграждане на футболната инфраструктура в двете страни, като в замяна на това организира 75% от мачовете на първенството. То от своя страна може да се превърне в първия глобален спортен форум , организиран на три континента. Намеренията на Саудитска Арабия да си купи Мондиал с петродолари вече са подложени на критики от защитници на правата на човека, заради строгите закони ограничаващи правата на жените и трансджендърите.

Богатата на петрол Саудитска Арабия се опитва да се позиционира като регионален лидер чрез организиране на глобaлен футболен форум, снимка:Pixabay

Основните съперници на саудитците са съвместна кандидатура на Испания, Португалия и Украйна от Европа и южноамериканска кандидатура от Аржентина, Уругвай, Парагвай и Чили. За сега не е ясно, дали Гърция е приела офертата по време на двустранни разговори между Мохамед бин Салман и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, но изданието предполага, че ако трите страни представят обща кандидатура, тя е много възможно да успее предвид примамливото предложение за инвестиции в Африка и това, че гърция може да привлече съмишленици от европейските федерации.

Саймън Чадуик, професор по спорт и геополитическа икономика в Skema Business School в Париж заяви цитиран от Politico, че чрез опита да организира глобален футболен форум, Саудитска Арабия се опитва да се позиционира като регионален афро-азиатски лидер. „Това позициониране би позволило на Саудитска Арабия да упражнява значителна власт и влияние в обширна географска област, което се стреми да постигне чрез изграждане на отношения с ключови партньори“ пояснява експертът.

Откакто дойде на власт през 2019 г., гръцкото консервативно правителство на Нова демокрация се стреми да задълбочи връзките си със Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив, като отговор на експанзионистичната политика на големия съперник Турция в региона. Изданието припомня и за лошия опит на Гърция с изграждането на спортната инфраструктурата за олимпиадата през 2004 година в Атина, за която бяха пръснати огромни средства, и това доведе страната до дългова криза и фалит.

Както е известно последното световно първенство провело се в Катар предизвика истинси политически трус в Европа, нанасяйки силни щети по репутацията на Европейския парламент с разкритията по така наречения „Катаргейт“.

 

Politico

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар