Кулинарният дух на Made in Italy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Италианските вкусове всъщност никога не са излизали от мода. Показа го и последното издание на специализираното изложение АГРА в Пловдив. Не може да се каже, че имаше от пиле мляко, но пък и традиционните ястия не липсваха, от сладките, през прослолутото „Пармеджано“, колбасите и маслините. И всички те поднасяни с усмивка дошла сякаш от сърцето на Сицилия. Усмивка, гореща като лавата на току що събудил се вулкан. Вкусовете от Италия винаги са наподобявали на истински вулкан от усещания и аромати способни да запленят всяко едно небце. А какво да кажем за изкусителен мек крем с шафран, който е способен да предизвика кулинарни фантазии още преди да е смесен със сладолед, друго „италианско чудо“, шестващо победоносно по света. Без да признава граници както реални, така и кулинарни.

Вкусовете от Италия винаги са придружени с топла усмивка

Е как тогава вкусът на Made in Italy да не предизвиква възхищението и на най-непредубедените. Само трябва да споменем две неща от тази култура, копирани повсеместно на всеки един ъгъл или улица по света- нейно височество принцеса пица Маргарита, и негово височество маестро Спагети, придобили дотолкова глобален кулинарен смисъл, че отдавна някой не ги нарича само италиански. И са истинско свидетелство за това, как една кухня може да се превърне в модел за подражание, в модел за усещане и за следване. Защото и те просто са част от всичко онова, което е с корени в дълбоката италианска провинция, и провокиращо десетки да следват италианския пример. Нима за някой е важно че спагетите се сервират обикновено алденте, а тестото за пицата трябва да е възможно най-тънко.

“Пармеджано” винаги е носило италианският кулинарен дух

Е да, ако някой иска да докара италианската атмосфера в Ню Йорк или Богота, със сигурност би се съобразил и с това, но за мнозинството почитатели на италианската кухня е по-важно, че си похапват пица или спагети, в които няма значение дали „Пармедано“ е заменен с настърган кашкавал и Гауда, а маслините може би не идват от Сицилия, по важното е че тези храни винаги ще носят духа на Made in Italy. Дух, който може да се усети навсякъде където се предлагат вкусовете на тази слънчева кулинарна империя.

Италианските вкусове отново привлякоха много почитатели

И ако вече ви се прииска нещо по италианско, просто си го направете, и се пренесете макар и не реално, някъде по бреговете и, там някъде между нейните запленяващи вкусове и аромати. Или с две думи, просто се насладете на духа наречен Made in Italy.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар