Винени дебюти на Винария

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Къде другаде освен на едно специализирано изложение могат да се срещнат както вече утвърдени изби и винопроизводители, така и съвсем нови дебютанти основно регионални микровинарни, поставили си за цел не само да намерят своите потребители сред все по-претенциозните любители на виното, но да оставят трайна следа на пъстрата и богата винена карта на страната.


Специализирано изложение като „Винария“ е място както за утвърдени изби, така и за дебютанти

Тъкмо с два винени дебютанта- изба ШаТони от Мездра и Косев Winery ще се запознаем тук. От мездренската изба вече подготвят първата реколта 2022 година вина от местни сортове като „Врачански Мискет“. Сред вината които ще предложат на потребителите са и сортове като „Мавруд“ и „Широка Мелнишка. „Капацитетът ни е 500 тона, като освен собствени насаждения предимно от бели сортове върху 100 декара и изкупуваме и грозде. Използваме както френски така и български бъчви“, казва Ваня Йорданова.


От „ШаТони“ са амбицирани да се развият и като регионална винена дестинация

Според нея избата следва балансирана политика в производството на различните видове, като се стараят да предлагат на потребителите както червени и бели вина, така и розета. Тъй като избата е само на две години история, предлага продукцията си основно в региона на Враца. Надеждите на микровинарната са да успеят до края на годината да пробият на пазара, показателен за което е и стремежът им да се развиват и като туристическа винена дестинация. „През май планираме да отворим хотелски комплекс към избата с което искаме да развиваме винения туризъм, а отделно от този бизнес произвеждаме и крафт бира“, допълва тя.

Другата изба Косев Winery се намира в село Оряхово в региона на Любимец , разположено на почти равно разстояние до Черно Бяло и Мраморно море. „Лозята ни са разположени между селата Йерусалимово и Ветово, където благодарение на разположението и специфичния тероар се отличаваме от другите, казва Иван Косев. Избата е отворила врати през 2019 година, като разполага със 75 декар лозови масиви, които бавно разширяват, но не си поставят за цел да се превръщат в големи винопроизводители. Както собственикът признава хубавите неща няма как да станат, като се гонят количества.

Иван Косев влага своите познания и разбирания за това как се прави хубаво вино от стари лози и със стари бъчви

„Лозята ни са 53-годишни основно „Мерло“, и това което правим са различни видове вина от сорта „Мерло“, допълва той. Лозето се намира в местността Капаклия, а в имената на вината им е вплетено и древното тракийско име на Сакар планина- Мастейра. Едно от интересните вина е Masteyra Claret, леко червено вино с наситен аромат на черни горски плодове, елегантно тяло и многопластов балансиран вкус.
Това е е много леко и елегантно вино наподобяващо френски леки вина „кларет“, изнасяни за Англия през 19-ти век което леко напомня на „Пино ноар“ със своя плодов фин вкус“, разкрива още той.

Винарната предлага продукцията си основно в ресторанти и специализирани магазини. Разчитат на опита на енолога свилен Георгиев. „Тъй като аз имам по-различни виждания за виното, той прави неща, които аз искам, като най-важното за мен е да не добавя нищо. Имам плода, който е най-прекрасната суровина, и тя няма нужда от никакво пипане“, споделя още Иван Косев.

Според него сред предимствата на старите лозя са, че от една страна са по-устойчиви на промените в климата, а от друга сортовият състав на лозите е по-качествен. „В момента навлизат много видове „Мерло“, които са много по-плодови избухващи, докато аз отдавам по-големи предпочитания на дълбочината на вкуса отколкото на аромата“, продължава той.

Интересното е, че във винарна „Косев“ използват само френски бъчви, които са най-малко след пето или шесто зареждане. Иван Косев разкрива причината за това: „Не използваме нови бъчви, защото смятам, че те прекалено много доминират върху вкуса на вината. Ето защо изкупувам стари бъчви от колеги, които вече са ги заменили с нови, защото искам да се покаже самия плод. В момента бъчвите са толкова модерни, че могат да докарат от едно вино всякакви аромати, които да доминират, докато аз предпочитам да се изяви плода на самата лоза, а бъчвата само да го заглади.“

Недостатък на вината преминали през нови бъчви според него е, че човек после може да се наслади не толкова на ароматите и вкуса на плодовете в самото вино, колкото на аромата на бъчвите. Това до каква степен бъчвите отдават аромати и вкусове на виното зависи както от дървото и от начина на опушване, като ароматите на билките с които ги опушват влизат впоследствие в аромата на виното. Ароматите отдавани от бъчвите на вината могат да се намалят чрез вкарването в тях на купажи, разкрива в заключение собственикът на Косев Winery.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар