Водка с аромат на рози

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Тя е мека, пивка и с аромат на рози. С ефектното си представяне на тазгодишната „Винария“ в Пловдив, българската водка Rosie спечели не само вниманието на потребителите с афинитет към нетрадиционни комбинации от вкусове и аромати, но и на специалистите от възобновения конкурс „Златен Ритон“, в който отнесе наградата в категория „Спиртни напитки“ , с което потвърди своя голям пазарен потенциал. Спиртната напитка предизвика интереса и на заклети любители на водката, някои от които се спираха да я изпробват на нейния щанд. Повече за водка „Роузи“ ни разказва нейният създател и производител Калофер Зарков.

Може ли да ни разкажете повече за тази спиртна напитка?

Водка „Розуи“ е първата направена в комбинация с розова вода произведена от най-голямата розова долина в света, намираща се в сърцето на България. Произвеждаме я от най-високо качество пшеничен спирт, който се води ниво „лукс“, след което преминава през тройна дестилация, след което добавяме 100% биорозова вода и преминава финна филтрация през активен въглен. Другото което превръща нашата водка в уникален продукт е, изрисуваната и светеща бутилка.

Водка Rosie с ефектно представяне на тазгодишната “Винария” впечатли и посетители, и експерти

Как ви хрумна идеята да комбинирате водка с розова вода?

Тъй като ние произвеждаме най-награждаваната мека и пивка водка у нас решихме да комбинираме това, в което сме най-добри с това, което сме най-добри в света- розовите продукти, и така се появи водка „Рози“. В началото през 2021 година започнахме с класическата водка, след което се вдъхновихме да добавим нещо уникално.

Как се посреща от потребителите водката с розова вода?

Много добре. Както е видно и сега щандът ни е пълен с хора и дегустатори. Минават хора да се снимат. Навсякъде където отидем дори и на изложения в чужбина се превръщаме в хит, защото предлагаме нещо наистина уникално, което няма аналог на пазара. Това е може би единствената водка в света, която предизвиква усмивки на лицата на представителките на нежния пол след консумация дори при стайна температура, без да им е нужен нито лед, нито разредител. Това само по себе си говори за високото качество на нашата напитка.

Какъв е капацитетът ви на производство?

Можем да произвеждаме до 45 хил. бутилки водка на ден, което е достатъчно на този етап.

Водка Rosie с наградата за спиртни напитки от конкурса

Имате ли вече пазар за водка „Роузи“ извън България?

В момента сме в преговори за потенциални нови пазари, като сме изпратили проби до някои страни както в Европа, така и в Азия и Северна Америка. Очакваме през тази година да финализираме сделките за износ.

Има ли интерес към водка „Роузи“ на руския пазар?

Знаете ли, Русия не е сред пазарите, на които се стремим да излезем защото той се характеризира с много висока консумация, но масовият потребител пие много по-нисък клас водка. Там се набляга повече на цената, отколкото на качеството, докато при нас е обратното. Ние предлагаме най-доброто което може да се намери на пазара на една нормална цена. В Русия културата на консумация е по-различна, затова всички водки са на много по-ниско ниво, доста по-остри и не са толкова пивки.

Споменахте, че за създаването на водката използвате най-висок клас пшеница. Може ли да посочите някои от разликите между различните класове пшеница, които се използват за производство на водка?

За да се произведе висококачествена водка е нужно да се използва най-висок клас пшеница. Освен това в спиртоварната има значение, когато се произвежда водката, дали ще се взема най-висок или най-нисък клас спирт. От там започват разликите. След това както споменах при нас спирта минава през тройна дестилация. Изпробвали сме и четворна и петорна дестилация, но смятаме, че след третата дестилация няма голяма разлика във вкуса, която да се усети от потребителя.

Каква е практиката при производството на водка, и двойната дестилация ли е най-често срещаната при производителите?

Да, повечето производители прилагат двойна дестилация при производството на водка. Има също така тройна и многократна дестилация, но както споменах след третата дестилация почти не се усеща разлика. По-важен е начинът на филтрация, а ние използваме най-добрия начин за филтрация чрез активен въглен. Единственият недостатък е, че е консуматив който излиза малко по-скъп, но откъм качество това си остава най-добрия начин.

Планирате ли да разширите гамата от водки с други вкусове и аромати?

Да, разработили сме още осем вида напитки, и тъй като идват в още по-премиум бутилки, в момента е малко по-трудно да ги произведем, но се надяваме до лятото да са излезли на пазара. Поради това, че бутилките се изработват ръчно сериите ще са лимитирани. Щом излязат на пазара, потребителите ще разберат какви вкусове сме им подготвили.

На какви изложения сте участвали с водка „Роузи“?

Тук на „Винария“ сме за втори път, иначе сме участвали още на „Ракия фест“ в София, на „Бургас фест“ , на фестивала на розата в Казанлък, в Царево и други. Миналата седмица бяхме на изложението Wine Paris, където също очакваме да разберем към края на март, дали ще сме сред призьорите. Като цяло обаче няма конкурс, от който нашата водка с аромат на рози да не се е върнала без награда.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар