Хляб с брашно от топинаммбур за хора с диабет правят в Пловдив

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

++Макар и коварна болест, диабетът отдавна вече подлежи на контрол и спазването на определени правила и хранителни навици могат да направят живота на хората страдащи от него малко по-поносим. Когато става дума за хранителни навици, то те са свързани и с приема не само на определено количество но и н определени видове храни. Сега пловдивската УМБАЛ „Каспела“ в съвместен проект с Медицинска академия предлага специален хляб за хора с диабет тип 2. „Хлябът е резултат от тестове продължили шест години и се произвежда от топинамбур. Само ние го правим, и го поръчват от цялата страна“, казва доц. Цветана Гогова, преподавател по Технология на хляба към УХР Пловдив.

доц. Цветана Гогова показва специалният ляб за диабетици

„Топинамбура или известната у нас гулия е богата на фибри и спомага за храносмилането.Взимаме го под формата на брашно, защото ако извлечем от него само инулин, няма да е достатъчно“, пояснява още тя. Хлябът се произвежда по поръчка като хората страдащи от диабет могат да се свържат с производителите чрез пациентските организации. Доц. Гогова уточнява, че този хляб все пак не е подходящ за деца с диабет, тъй като е малко остър за стомасите на децата защото в него има и трици.

Освен хляб от „Каспела“ правят и соленки за хора с диабет, направени от високопротеиново брашно и бяло саламурено сирене.

Истинският ръжен хляб

„Ние произвеждаме и истински ръжен хляб от 100% ръжено бращно, който няма нищо общо с този, който се предлага в търговката мрежа. Разликата е, че когато е произведен от ръжено брашно, хлябът леко сивее“, разкрива още доц. Гогова. Причината за оцветяването на предлагания масово ръжен хляб по думите ие, че в него се слага сух глутен за обем, който е и кафяв на цвят.

Като член на Българската сертификационна агенция доц. Гогова участва в одитни проверки, и твърди, че промишлените производители са изключително коректни по отношение на технологията на производство. Опровергава и още един мит, че белият хляб е вреден.

„Най-трудно се прави белият хляб. Който може да направи бял хляб, той е истински майстор. Изобщо няма нищо вредно в него. Глутенът е нещо нормално, това са белтъци, а в човешкия организъм има ензим разграждащ белтъците. Единствено хората с цьолиакия и глутенова ентеропатия трябва да го избягват. Маята също не е вредна, защото тя идва от закваската“, казва в заключение доц. Гогова.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар