Енергията от слънцето, бъдещето за земеделието в Германия

Rate this post

Все повече германски фермери са изправени пред избор- къде да насочат своите инвестиции. Репортаж на радио „Хесен“ разказва, как чрез вложения в изграждането на мобилни соларни паркове земеделските производители могат да повишат своята устойчивост. Предвид на това, че едва 0,2% от земеделската площ на страната за сега се използва за производство на енергия от алтернативни източници, перспективите за развитие на агроволтаичните централи изглеждат повече от големи. Според учените производството на енергия от слънцето теоретично може да замести мощностите от 170 атомни централи.

Пред изграждането на агроволтаични централи в Германия има големи перспективи снимка: Скрийншот от канала на радио “Хесен”

Един от пионерите в разработването на проекти на мобилни агроволтаични централи е германската компания Агросолар“. „Има по-голям проблем от сушата и това са изпаренията. Имаме толкова много слънчеви дни със силен интензитет на излъчване, че новите изследвания на учените показват, че ние губим екстремални количества от влагата в почвата и с подобни инсталации създаваме една физическа бариера за подобряване на микроклимата и предотвратяване на интензивните изпарения на влагата“, казва в репортажа Маркус Хастерс от „Агросолар.

Първият си проект компанията реализирала още през 2016 година, а през март 2022 година е проектирала и мобилна агроволтаична централа в едно хесенско стопанство, инвестициите за която възлезли на близо 1,9 млн. евро. Панелите се изграждат на височина от шест метра, като тя може да се регулира спрямо вида на отглежданите култури. Освен това прозрачността на панелите също може да се контролира съобразно това, каква нужда от светлина имат растенията. Соларните панели са съвместна разработка с учените от „Фрауенхофер институт“.

Според учените от института използването на соларни панели, които могат да осигуряват сянка на растенията допринася за предпазването им от щети от екстремно високи температури, какъвто бил случаят през миналата година преди началото на кампанията по прибиране на ябълките, когато в продължение на две седмици почти не била паднала капка дъжд. Първите им изследвания показали, че някои видове растения дори се чувстват по-добре под сянката на соларните панели, които дори ги предпазват от някои видове вредители като гъбични болести.

Една от най-големите пречки пред изграждането на агроволтаични централи са високите инвестиционни разходи. Въпреки това не само в провинция Хесен, но и в цяла Германия агроволтаичните централи процъфтяват. Според статистиката през 2020 година 50% от стопанствата в Германия са имали поне по още един допълнителен източник на доходи, като за 47% от тях той е идвал от производството на алтернативна енергия.

Към създаването на соларна инсталация пристъпил и местният млекопроизводител Фолкер Лайн, без чиято помощ стопанството му съществуващо от шест поколения не би могло да оцелее повече. „Бяхме поставени пред избор, дали да инвестираме половин милион евро в животновъдството или в изграждането на фотоволтаична система. Предусетихме, че второто е по-добрия вариант“, казва животновъдът.

Превод: Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар