Брандове за хората: Как малките бизнеси да създават свои брандове

Rate this post

През изминалата седмица в столицата се състоя първото по рода си събитие, посветено на това , как стартиращите бизнеси и малките компании да създават и оформят своята бранд идентичност. Преди да разкажем за някои примери за успешни брандове, ще се опитаме в синтезиран вид да представим най-ценните съвети дадени от експертите и касаещи създаването на една нова марка.

Брандингът е важен за корпоративната идентичност на всяка компания, без значение дали тя оперира на международните или локални пазари . Показателен факт за това е, че според едно проучване направено сред компании от малкия и среден бизнес 23% от тях са заявили, че най-много имат нужда от обучения за това, как да си изградят собствен бранд, а с това и собствена идентичност. И тъй като по мнението на експертите брандмаркетинга е дейност изцяло практически насочена, а не робуваща на теории, сме подбрали синтезирано някои ценни съвети, дадени от лекторите по време на събитието.

Регистрация на търговска марка: Доброволен процес, който цели запазването на даден бизнес от атаки от конкуренти, и представлява застраховка за инвестициите.Търговската марка не прави бранда. Брандът това е нейното развитие от гледна точка на комуникацията с потребителите.

Експерти дадоха полезни съвети на малкия бизнес по време на конференцията For Better Branding

Неценова конкуренция: Когато даден бизнес е уверен, че предлага наистина стойностен продукт, за него не е проблем да държи определена цена, без да се влияе от външните условия.

Двигател на растеж: Марките се превръщат в локомотиви на бизнесите, които са ги създали. Пример за това са големите концерни, някои от които като „Нестле“ са изградили мрежа от десетки или стотици марки съобразени със съответните пазари и сегменти.

Следете тенденциите: Експерти като д-р Димитър Трендафилов препоръчват на всички малки бизнеси, не просто да се опитват да подражават на големите, а да следят трендовете за устойностяване на световните брандове.

Успехът на даден бизнес върви с неговата марка, а не с производството и услугите които представя.

По-добре е да знаете азбуката и граматиката, а начинът как да направите брандинга се избира от съответната компания. Съществува голяма разлика, ако даден бранд се стартира от нулата, и ако се налага да се развива определен бранд. За развитието на определен бранд е нужен съответният набор от инструменти, като всеки трябва да знае в кой момент от неговото развитие какви инструменти да използва.

Малките брандове са като малките богове, които се крият между големите камъни, и чакат някой да ги намери и повярва в тях.

Малките брандове да не гледат какво правят големите. Известният колумнист на британското издание Marketing Week Марк Ритсън съветва малките бизнеси да обърнат образно казано мащабите на големите, които също са били малки, но са намерили формулата как да накарат потребителите да повярват в тях.

Стойност а не обем. Важното, да са намери най-точното стойностно предложение.

Стратегия на противопоставянето и разбиването на стереотипи. Заставане срещу статуквото.

Създаване на подкатегория. Отварянето на подкатегория ще ви позволи да създадете нов бранд в нея, и ще ви позволи да сте господари там.

Помислете с какво може да сте различни. Не правете нещо, което вече е направено от големите., защото тази формула която следват те, вече работи за тях, но няма гаранции, че ще работи и за вас.

Качество преди количество. Всеки един малък бизнес трябва да убеди потребителите, че произвежда качествен продукт, преди да заложи на количеството. Потребителите се спират на определени марки, защото те намаляват риска от направения избор, времето за търсене и психологическото напрежение.

Когато даден бранд е малък трябва да се фокусира върху изграждането образно казано на къщичката си, без да мисли за портфолио. Всички големи брандове преди да започнат мащабно да се развиват, са били концентрирани върху един определен сегмент.

Използвайте най-малко три канала за достъп до потребителите за постигане на синергия. Използването само на един канал не дава нужната стабилност.

Търсене на дългосрочния ефект при комуникация с потребителите.

Експериментиране и преориентиране. Когато марките са малки, е много по-лесно да се експериментира.

Заложете на автентичността на марката. Нещо подобно правят от „братя Хлебарови“ , които изминават дългия път от седем години, докато изградят правилно автентичността на марката си.

Доверете се на своя опит при създаването и развиването на определен бранд. Учете се един от друг. Бъдете лесни за откриване, когато стартирате нов брад както в интернет така и извън него.

За всеки бранд е важно къде се фокусира като продажби, да си определи собствената таргет група. Един бранд е важно да се харесва на хората, които плащат за продуктите или услугите които предлагате.

Брандингът не са логата или социалните мрежи, а усилията да влезеш като марка в главите на потребителите.

Креативност, емоционалност, чувство, идея и смелост са ключови неща за всеки един бранд, според Велиян Милчев от Rebrand.

Не следвайте правила и ограничения, когато създавате реклама на своя бранд и се самоиронизирайте понякога.

Подбирайте внимателно шрифтове, цветови схеми и графични елементи.

Петър Лозанов Cloud Cart “Гледайте на вашия онлайн магазин не като една статична витрина, а като на едно ядро, обединяващо информацията за вас от всички канали.“

Един бранд трябва да автоматизира определени дейности и процеси за да ги ускори, но да остане близо до хората и да има достъп до аудиторията.

Всеки бранд трябва да решава проблемите на потребителите си на локално ниво.

Залагайте на минималистични лога.

Ребрандирайте се ако е нужно, преди да станете големи. Променете остарелите шрифтове. Опитайте се чрез докарване на допълнително трафик към сайта си да разберете, как се приемат вашите послания. Това ще ви позволи ако е нужно да се ребрандирате, да го направите с минимални ресурси.

Ако се стремите да присъствате навсякъде като марка, когато даден бранд е прекалено разфокусиран, без да има нужния бюджет за това той ще остане навсякъде посредствен. Открийте каналите, в които се намира вашата аудитория и вижте кои реклами работят.

Брандпърформанс и сингъл имидж кампании. Мнозина подценяват силата и успеха на сингъл имидж кампаниите. Брандпърформанса комбинира пърформанс маркетинга и брандинга. Видеокампании настроени да събират реакции биха работили добре, ако се цели разпознаваемост на дадения бранд чрез реакции на споделените видеа.

Сверявайте и оптимизирайте вашите реклами според постигнатите резултати. Бъдете гъвкави и тествайте различни неща. Съобразете вида на съдържанието с дизайна на бранда.

Когато създавате бранд послания, използвайте различни детайли на типографията, подчертавания, големина на шрифта, йерархия на текста, чрез които да грабнете първичното внимание.

Изградете своята култура при създаване на вашия бранд. Опитвайте се да следвате собствения си усет.

Ако даден бранд все още е неразпознаваем, инвестирайте известна част от бюджета си за реклама в социалните медии, които са специфичен канал в маркетинговия микс, чието място трябва да откриете.

Използвайте социалните мрежи за достигане до динамични аудитории.
Инвестицията в бранда е дългосрочна. Ако в първия месец след пускането на продуктите ви на пазара има търсене, инвестирайте в пърформанс маркетинг. Чрез подобен вид маркетин може бързо да се тества дали хората се интересуват от даден продукт.

Ако сте в началото на бизнеса си, харчете по-малко пари. Правете пари. Харченето на пари не прави бизнеса.

Стартирайте с брандмаркетинг едва след като сте валидирали бизнеса си и сте установили как работят процесите. Ако се търси стабилност, е задължително развитието на бранд, тъй като при пърформанс маркетинга не може да се разчита на стабилност.

Лично отношение, мисия, визия и ценности, които да са налични както на ниво реклами, така и на ниво обслужване на клиенти.

Участвайте в конкурси, които са като безплатна реклама за всеки бизнес, тъй като може да срешнете нови стратегически партньори. Създавайте истории, чрез които да разказвате за своя бранд и за това, какви проблеми на вашите клиенти може да решавате.

Направете такъв маркетингмикс, който е най-подходящ за вашия продукт или услуга.

Експериментирането може да ви помогне да поемате не повече рискове, а по-добри рискове.

Брандигът не е само логото или името, а цялостното отношение в комуникацията с потребителите.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар