Брандове за хората: Защо се правят марките

Rate this post

Това че   марките са за хората и че нашето мнение за тях е без значение потвърди д-р Димитър Трендафилов. „Брандингът е естественото продължение на маркетинга, като още през 20-е години на миналия век, човекът измислил позицията „бранд мениджър, видял, че хората идват на пазара за да търсят не просто определен продукт, а определени имена. С идването на телевизията, тя започнала да разказва истории през телевизионните клипове, показвайки брандове, чиято история е показателна докъде може да стигне дадена марка“, казва д-р Трендафилов.

Д-р Димитър Трендафилов

Според едно изследване за период от 40 години нематериалните активи на компаниите между 1975 и 2015 година са нараснали в пъти надминавайки материалните им, активи. Промяната в историята на брандинга настъпва между 80-те и 90-те години на миналия век, когато причина за това е реализирането на някои сливания и придобивания, при които едни компании придобиват определени брандове, защото с тях вървят всички успехи и постижения.

В света на бранд мениджмънта вече се говори за силни и супер силни марки. Като пример за това беше посочена разликата между марки като “Найки“ и „Адидас“ в пследните години. Както е известно историята на американския концерн е неразривно свързана с легендата Майкъл Джордан и не по-малко легендарните маратонки AIR Jordan. В последно време в отговор на все по-растящите претенции на потребителите, компанията се ориентира към това, да им позволи сами да избират, как да изглеждат маратонките им, какви цветове и определени дизайни да включват. От своя страна Адидас“ се фокусира основно върху развитието на своите маратонки във връзка с футбола. Интересен щрих от историята на тези две компании, споделен от д-р Трендафилов бе, че както разказва легендата, в началото Джордан отишъл при „Адидас“, защото искал да играе тъкмо с техни маратонки, но по онова време, германският концерн не произвеждал маратонки, подходящи за баскетбол, и затова се стигнало дотам, неизвестният още баскетболист да се обвърже с още по-неизвестната малка компания „Найки“. Всичко след това е само история….

Днес данните показват, че капитализацията на „Найки“ е три или четири пъти по-висока от тази на „Адидас“.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар