Хем ги вали, хем ги вее и те пак оцеляват!

Rate this post
Европейската политика в земеделието често е по-ветровита отколкото си мислим

Да искаш да си на гребена на вълната при вълните от всякакви кризи и климатични метаморфози за българския фермер в днешно време е непредсказуемо като номер на цирков артист,, жонглиращ с топките пред дмълчаната публика, който се стреми да запази равновесие по-дълго и да не изпусне при това нито една от топките.

И наум веднага ти идва нашенската поговорка,, че на човек му е трудно, ако не и невъзможно да балансира с повече от две дини под една мишница .

А под мишницата на българските земеделски производители нерядко дините са дори повече от две.И кое по- напред да носят, високите цени на водата за напояване, безмитния внос на агропродукция от Украйна, или неконтролирания такъв на агнета от Северна Македония?! ; Или високите цени на енергията и газта, и ценовата политика на веригите, от която трудно виждат бял ден?!  Към тях могат да се прибавят и още и още натрупани в последните години дини, разбирай проблеми и теготи, обхванали не един сектор.
.

И за слабите ученици по математика е видно, че тук става дума за повече от една диня под мишница. а фермерите винаги са казвали, че оцеляват и в пек, и когато ги вее, и когато ги духа.

Необичайните или по-скоро обичайни климатични явления, на които станахме свидетели в Брюксел- на редуването на слънце , дъжд и сняг, ме накараха да се замисля , че и работата на често критикуваните еврократи хич не е лесна. И те като цирковия артист трябва да намерят баланса между запазването на крепкия иначе единен общ пазар, да намерят пресечна точка между това да помогнат на загазилата Украйна и да не разсърдят все пак европейските фермери, които както неведнъж са показвали, , винаги могат да изразят любовта си към бюрократите, стоварвайки машини и трактори под прозорците им.

Мартин Иванов

Брюксел

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар