Биодинамичното земеделие алтернатива на индустриалното

Rate this post
: Мирослав Пешовски

Студентите бяха запознати с основните принципи на биоземеделието от Мирослав Пешовски, собственик на семейна биоферма „Весол“. „Идеята ми е да покажа, че има още едно ниво малко по-високо от биоземеделието, което позволява малко повече работа със живите материи в природата“, казва Мирослав. Той представи своя модел на микростопанство, което е хем устойчиво, хем енергийно независимо. В него работят постоянно само седем души. Създадено е през 2012 година в Северозападна България в региона на Мездра ,и обработва 140 декара биосертифицирани земи. Отглеждат основно зеленчуци, имат и малка овошна градина. Основното им производство е в оранжерии, като са реализирали три проекта по една от инвестиционите мерки на ПРСР, чрез които са успели да внедрят нужната им техника, която да им позволи да преминат от полупрофесионално на професионално ниво. Енергията за стопанството си осигуряват от собствена 30 киловатова соларна централас акумулаторни батерии. Със все по-актуалното засушаване се справят с помощта на два резервоара, в които събират дъждовната вода, с която могат да изкарат около месец без валежи. За да не стресират растенията използват специална система за подгряване на водата за напояване чрез термални колектори. „Използваме 87 колектора с чиято помощ подгряваме водата, така че при по-студено време да не стресираме корените на растенията с вода с температура 3-4 градуса“ разяснява фермерът. Освен всичко това ползват и специализиран софтуер за управление на производствените процеси.

Част от оранжериите на семейна ферма „Весол“, сн: профил на стопанството във „Фейсбук“

Що се отнася до прилагането на биодинамичното земеделие, според него това е процес, който може да продължава три. пет или десет години, в зависимост от това, доколко производителите искат да се докоснат до същинатана природата и производството на истински жива храна. „Една единица от тази храна е способна да замести пет или десет единици от храната която използваме за да залъжем нашите сензитивни потребности на организма. Натрупаните от нас наблюдения са показали, че потреблението на живи храни спомага за повишаване чувствителността на хората към заобикалящата ги околна среда“, убеден е Мирослав. За да постигне това, неговата ферма вече е в процес на сертифициране като биологично стопанство.

„В продължение на години натрупахме достатъчно опит в използване на принципите на биодинамичното земеделие благодарение на календара на Мария Тун Последни дни“, помагало, което дава съвети кога е най-добре да се засаждат определени видове растения“, споделя още той. Използват и принципите на алеопатията, които помагат на растенията да се допълват, засявайки например в една леха моркови и лук, като междуредията се запълват смарули. След като се извадят марулите засаждат домати. Тъкмо комбинирането на зеленчуците им позволило да забележат, че там където са засадени моркови, популацията на белокрилката е незначителна.

От важно значение при използване на принципите на биодинамичното земеделие е производителите да се съобразяват и с динамиката на развитие на самите растения. Тя позволява много по-лесно и прецизно прилагане на препаратите, когато човек е наясно с ритъма на развитие на растенията от корените до листата.

Мартин Иванов

/Следва?

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар