Опитът на един фермер от Фландрия в изграждането и управлението на иновативна свинеферма

Rate this post

Едва ли ако си помислите с какво бихте могли да асоцирате Белгия след шоколадовите бонбони и картофите бихте добавили и свинете. Голяма за нашите размери семейна ферма за отглеждане на близо 100 хил. свине обаче може да промени представите ви особено ако се добави, че в храната на животните се прибавя екстракт от зехтин. В стопанството се обработват общо 40,7 ха земеделска земя, като в по-голямата част се отглежда предимно царевица, пшеница и ечемик за изхранване на животните, като имат и малко над 4 хектара пасища, а отглеждат и картофи.

Въздухът в свинефермата се пречиства чрез т нар процесна нитрификация, в който амонякът се разгражда с помощта на микроорганизми до нитрити и нитрати. Чрез отстраняване на азотните съединения от специализирана дренажна система с помощта на вода се произвежда органичен тор, който може да е алтернатива на изкуствените  торове. Група от 35 журналисти посетихме стопанството на Филип в края на март.

Филип ван Ларе, снимка: DG AGRI B1 UNIT

Фермата наречена Duroc d`Olives е наследено от Филип ван Ларе (Philip van Laere), който налага иновациите именно свързани с пречистването на отделяните вредни емисии  произведени в резултат на отглеждането на свине. . „Нашата ферма е първата може би в Европа, ако не и в света, която използва подобна система за пречистване на вредните емисии, базирана на микроорганизми които да разграждат амоняка“, казва Филип. В стопанството си е създал и много интересна организация, обособявайки отделните блокове в животни така, че през коридори без директен достъп да могат да се наблюдават.

Животните са разпределени в специални боксове според възрастта им. „Имаме отделни помещения както за малките прасета на възраст до две седмици, така и за свинете майки, които например прекарват до една седмица след осеменяването в отделни помещения както разбира се и след раждане. Имам обособени 75 отделни помещения, през които преминават седмично между 80 и 90 свине“, продължава той. В помещенията се спазва постоянна температура от 19 градуса. В показаната ни част от стопанството животните за отглеждани за угояване престояват до петата седмица след раждането им, след което се преместват в друга част на фермата.

Фермата е разделена на 75 сектора, през които преминават между 80 и 90 свине на седмицаа

„За нас е много важно да работим с домашни породи животни, като разбира се използваме генетичен материал за да ги подобряваме. Подобен начин на отглеждане на прасета съществува например в Швейцария от повече от половин век“, продължава фермерът. Животните нарастват нормално до около 130 килограма.

Почти 70% от месото в стопанството на Филип се изнася за Франция и Нидерландия, като останалото се предлага в търговската мрежа на Белгия, а цената на неговото свинско месо, което определя като премиум клас е с до 15% по-висока от обичайната и е между 2,5 и 2,9 евро за килограм. Обяснява по-високата цена както с начина на отглеждане на животните, които максимално са предпазвани от стрес, така и с това, че съдържанието на сланина в него е намалено до минимум.

Филип посреща и туристи в стопанството на които показва част от животните на обособена за целта малка ливада. Изградил е и малка соларна централа, която да захранва стопанството с нужната му енергия.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар