Politico: Еврократите са под силен натиск заради безплатни пътувания

Rate this post
Така си тръгва от работа някой високопоставен брюкселски бюрократ

В свой материал авторитетното издание Politico пише, че еврократите са подложени на все по-силен натиск от страна на Европейския парламент, след като наскоро разкри, че служители само на един отдел на ЕК само през миналата година са предприели 150 пътувания, частично или напълно поети от трети страни. На отправено от изданието искане за достъп до информация от ЕК са отговорили че „служители на ЕС по конкуренцията са участвали в 150 мисии, които са били „изцяло или частично платени от трети страни“. От тях 23 мисии са финансирани поне частично от адвокатски кантори, консултантски компании и индустриални групи. Направените разкрития доведоха до сериозно безпокойство у средите борещи се за по-голяма прозрачност , които се страхуват, че отношенията между лобистите в индустрията и служителите на ЕС отговорни за някои от най-ценните бизнес сделки са станали прекалено близки.

Изданието цитира германският евродепутат Рене Репаси, според който рискът служителите да са предприели платени пътувания от фирми, които може да работят за компании, които комисията разследва, „хвърля злощастни съмнения върху безпристрастността“ на антитръстовия и отдел. По думите му няма проблем с приемането на пътувания от университети и „дори е добре“ Комисията „да споделя своите идеи със студенти и изследователи“.

Разкритията ще засилят натиска върху основните институции на Европейския съюз, които вече се борят да възстановят репутацията си за етично поведение на фона на поредица от скандали, включващи обвинения в корупция и конфликти на интереси, се казва в публикацията.

Припомня се, че миналия месец Комисията затегна собствените си правила относно пътните разходи, след като POLITICO разкри, че бившият шеф на транспорта на ЕС – Хенрик Хололей – е подписал собствените си безплатни полети до Катар. Длъжностните лица вече не могат да приемат спонсорирани пътувания или настаняване, освен когато са платени от университети, правителства на ЕС и големи международни организации като Обединените нации или Г-20.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар