Как новите технологии преобразиха една стара зеленчукова оранжерия

Rate this post

При откриване на първата демоточка в ИЗК „Марица“ в Пловдив, един от партньорите на Европейския иновационен хъб АгроХъб. БГ компанията ONDO представи как могат да се прилагат разработените от нея системи за отдалечен контрол на климата, напояване и третиране на растенията с торове. „За нас беше огромно предизвикателство да вдъхнем нов живот на една стара оранжерия строена през 70-те години на миналия век. Въпреки че бяхме наясно колко гъвкава е системата която предлагаме, това което направихме тук ни изненада и самите нас“, заяви един от съоснователите на компанията Ивайло Енев.

С помощта на модерните технологии на една стара оранжерия бе вдъхнат нов живот

Основната дейност на компанията е свързана с разработката на технологии за прецизно земеделие в частта именно насочена към прецизното напояване, торене и управление на климата. Оранжерията превърнала се в национална демо точка на Европейския иновационен хъб АгриХъб.Бг благодарение на внедрените в нея технологии е била изградена от съществуваща и до днес нидерланска компания. Преди да се стигне до вграждането на технологиите в нея, е била подменена напоителната инфраструктура, която е вкарана под земята като са използвани PVC тръби за високо налягане. „Системата е за капково напояване с дебит от един литър на час през 30 сантиметра“, разяснява Енев.

След това са били монтирани разпределителен възел, контролер за управление на климата, система за миксиране на торовете във водата , метеостанция и система за контрол на ph на водата. Оранжерията е разделена на девет отделни климатични блока, във всеки от които е инсталиран сензор за температура и влажност на въздуха, чрез който се управлява климата в оранжерията. „Въз основа на данните от сензорите контролираме проветрителите на покрива на оранжерията. Например ако температурата е достигнала 25 градуса, контролерът се отваря, ако градусите паднат до 22 -затваря“, разяснява той

Ивайло Енев показва „мозъкът“ на обновената оранжерия

Предстои скоро в оранжерията да бъдат инсталирани термоекрани и т.. нар пердета, които се използват за засенчване на растенията и система за охлаждане. Помпата за напояване се управлява от честотен инвертор с който се предотвратява възможността да се спукат тръбите заради голямо налягане на водата поради факта, че системата е с дебит между 700 и 6000 литра на час и е настроена да работи на 2,5 бара.

„По-голяма част от фермерите се интересуват освен от възможността дистанционно да управляват подобна система, и от прецизното хранене, като чрез хранителния възел който предлагаме, те минимизират разходите за торове и повишават добивите, тъй като точното количество вещества отиват в точното място“, казва Енев. В оранжерията на ИЗК Марица се отглеждат четири различни култури, които изискват торене по различен начин. „Когато в софтуера на системата сме задали четири различни рецепти, избираш нужната за наторяване например на краставици или домати, зареждаш ваните с нужните количества торове и напояването и храненето на растенията върви едновременно“, разкрива още той. Вместимостта на ваните за торове е 1000 литра. „Тъй като системата разполага с контролер на нивото на ph на водата, това прави възможно използването на еднокомпонентни и по-евтини торове. Единственото което производителите трябва да направят е да зададат целта, какво ph на водата искат да бъде постигнато“, разяснява той. Благодарение на процеса известен като обучение на машината, при стартиране на системата, алгоритъмът се самообучава в първите 60 секунди, преди да започне прецизно подаване на вода и хранителни вещества. Освен всичко това в оранжерията предстои да бъдат монтирани специални фитокамери и спектрални камери за следене растежа на растенията. Това ще позволи детайлно следене на самия метаболизъм на растенията.

Тук могат да се следят най-важните климатични показатели

„Това което сме направили не е нещо ново, но е много достъпно, защото аналогичните технологии, произведени от западни компании струват пет или шест пъти по-скъпо“, споделя експертът.

Подобно оборудване е в процес на изграждане на още две демо точки на територията на Пловдив- в лозовите масиви на Аграрния университет и в Центъра по системна биология и биотехнология. Предимството на предлаганата технология е, че включва единствения по рода си контролер, включващ в едно управление на климата и напояване. Разликата с оранжерията в центъра е, че там ще се управляват същите процеси но не в почва а на субстракт. „Тук е почва, а там хидропоника. Ние ще управляваме климата реално благодарение и на проветрители и термоекрани и климатизация, докато в демоточката в лозята с площ 2 500 декара, управлението на напояването ще се извършва абсолютно дистанционно и с помощта на специални модули чрез които се осъществява безжична комуникация с контролера“, пояснява Ивайло Енев.

В лозята на Аграрния университет ще бъде внедрена още една иновативна разработка на компанията- т.нар. Метеохъб, включващ метеорологична станция и мрежа от сензори за измерване на влажност, температура и електрическа проводимост (ec) на почвата.

На земеделските производители се предлагат две възможности за внедряване на тази технология, или да си закупят хардуера и да заплащат годишна абонаментна такса за свързаност със сървъри и облачна инфраструктура от порядъка на 500 -1000 лева на година или 100% абонаментно базиран модел срещу инсталационна такса и месечен абонамент. Таксите се изчисляват на база използвани функционалности като при условие, че от производителя се заплаща месечна абонаментна такса, за 4 години се изплаща цялото оборудване. Системата за контрол на климата и прецизно напояване на ONDO е приложима както за типично домашни оранжерии от 500 квадрата до площи от 4 000 декара, като използването и се базирана комбинация от функционалности.

„Тъй като цялостната идея на проекта е, фермерите да могат да тестват тези технологии, преди да решат дали да си ги купят, инвестирайки в тях, ние сме подбрали най-различни по вид и структура полета и демонстрационни точки, като например в полетата на зърнопроизводителите това ще ни позволи да видим как се отглеждат с напояване не само царевица, но и слънчоглед и рапица, опит какъвто у нас не е правен“, каза в заключение Ивайло Енев.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар