Комисионни безплатни нощувки за еврократи

Rate this post

Нови разкрития за безплатни настанявания в хотели, помрачават усилията за прозрачност в Брюксел

 

Авторитетното издание Politico излезе с нови разкрития за водещи европолитици получавали безплатно хотелско настаняване по време на служебни пътувания, които са на път да хвърлят сянка върху опитите на Брюксел да въведе прозрачни правила касаещи взаимоотношенията на водещи политици с властите на трети страни.

Така си тръгва от работа някой високопоставен брюкселски бюрократ

Сред комисарите, приели безплатно настаняване от правителства на трети страни сред които Катар, Йорданния, Мароко и Израел са били Жозеф Барел, Оливер ван Хели и Франс Тимерман. „Тези разкрития повдигат нови въпроси за етичното поведение във висшите ешалони на ЕС, във времена на засилен контрол на взаимоотношенията на политици с трети страни“, пише изданието. В официален отговор до изданието от административните офиси на някои от политиците се казва, че те са приели предложението за безплатно настаняване в съответствие с официалния кодекс на поведение“. Според активисти борещи се за по-голяма прозрачност обаче правилата се нуждаят от пренаписване.

„Не мисля, че е е приемливо комисари и служители да приемат каквито и да са пътувания или привилегии“, коментира Ник Айоса, ръководител на политиката и застъпничеството в Transparency International EU. Според изданието практиката за приемане на безплатно настаняване за висши представители на еС била най-разпространена при пътувания до Близкия Изток, Северна Африка и някои азиатски страни. Последната актуализация на кодексът за поведение е от 2018 година, като неговото нарушаване води в най-общия случай само до порицание, припомнят от Politico. Според проучване на изданието за последните три години водещи еврократи са приели предложения за безплатни нощувки от правителства на девет страни. То допълва, че подобна практика била нормална когато ставало дума за посещения в рамките на ЕС, но не и в трети страни особено след разкритията по КатарГейт.

Според публични документи първият дипломат на ЕС Жозеф Борел, отговарящ за отношенията с трети страни е получил безплатно настаняване при посещения в страни като Узбекистан, Йордания и Катар. От безплатно настаняване при пътувания в Израел, Мароко и Йордания пък се е възползвал комисарят отговарящ за политиката на съседство Оливер ван Хели както и комисарят по вътрешни работи Илва Йохансон , възползвала се от гостоприемството на мароканското правителство през 2020 година. Сред възползвалите се от „комисионните нощувки“ са били и комисарят по бюджета Йоханес Хан в Катар и Кувейт и Маргаритис Схинас в ОАЕ по време на посещението и на „Дубай Експо“.

Със съкращения

по материали на Politico

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар