Как AI и блокчейн подобряват инвестициите във вина

Rate this post

Една от основните бариери за навлизане на инвестиционния пазар на вино винаги е била трудността при точното оценяване на определена бутилка или колекция от вина, пише специализираният портал wineindustryadvisor.com. Благодарение на нови модели основани на изкуствения интелект и блокчейн технологиите, вече се улеснява удостоверяването автентичността на вината. Обикновено инвестициите във вина са насочени към хора както с много финанси, така и с дълбоки познания за виното, разнообразието от вкусове и аромати и спецификата на тероара. Очакванията са новата технологична революция, в основата на която е изкуствения интелект да разшири кръга на любителите на вино с възможности за инвестиции.

Сега новите технологии позволяват на повече ценители да инвестират във вина и на по-малки и непознати изби. Снимката е с илюстративен характер

Върху оценката на вината могат да окажат влияние различни фактори като:
реколта, производител, регион и индивидуални характеристики на виното. Освен това липсата на прозрачност на глобалния пазар на вино поставя редица участници на него пред предизвикателството да определят текущата стойност на дадено вино, в което искат да инвестират и потенциала за поскъпването му в бъдеще.

Благодарение на алгоритмите с изкуствен интелект сега могат да се анализират големи масиви от исторически и пазарни данни в реално време, като се основават на фактори като резултати от търгове, тенденции в продажбите и експертни оценки, за да предоставят точни, актуални оценки за отделни вина и цели портфолиа. Използвайки силата на машинното обучение, тези модели непрекъснато подобряват своите прогнози, което ги прави още по-надеждни с времето, и това позволява включването на повече хора в търговията с вино.

Проблемът с фалшифицирането на вина е отдавнашна грижа на сектора, като той подкопава не само доверието на инвеститорите но и цената на самите вина. Сега в помощник на удостоверяване на качеството на вината се превръща блокчейн технологията, която може да предоставя информация за пътя на виното от лозето до крайния потребител. Според авторите на информацията по последни оценки около 20% от продаваното на глобалния пазар вино може да е фалшиво.

Как може да се пребори фалшифицирането на вина

На всяка бутилка се присвоява уникален цифров токен, който е свързан с изчерпателен набор от данни, включително подробности за производството на виното, условията на съхранение и историята на собствеността. Тази информация се съхранява в децентрализирана, защитена от подправяне база от данни, гарантираща автентичността на виното и неговия произход. Докато бутилката сменя собственика си, цифровият токен се прехвърля заедно с нея, поддържайки прозрачна и непрекъсната верига на попечителство. Тази система предлага несравнима защита срещу фалшифициране и измами, вдъхвайки доверие на пазара и насърчавайки повече хора да инвестират във вино.

Новите технологии променят инвестициите във вино

AI и блокчейн технологията също проправиха пътя за развитието на цифрови инвестиционни платформи, които обслужват по-широк кръг от инвеститори. Тези платформи използват управлявани от изкуствен интелект инструменти за оценка и подкрепени от блокчейн записи за произход, за да предложат подбрани селекции от вина с инвестиционен клас. Потребителите могат да разглеждат, проучват и инвестират в отделни бутилки или колекции, с увереността, че вземат добре информирани решения въз основа на точни данни.

Освен това някои платформи предлагат възможности за частична собственост, позволявайки на инвеститорите да закупят акции в бутилки или колекции с висока стойност, които иначе биха били недостъпни за повечето хора. Този подход не само демократизира достъпа до инвестиции в изискани вина, но и диверсифицира риска, като позволява на инвеститорите да изградят по-разнообразно портфолио.

Бъдещето на инвестициите във вино

„Тъй като изкуственият интелект и блокчейн технологията продължават да напредват, инвестиционният пейзаж във виното несъмнено ще се развие още повече. Можем да очакваме да видим още по-точни модели за оценка, подобрено проследяване и наблюдение на условията за съхранение на вино и подобрени мерки за сигурност за защита срещу измами. Освен това инвестиционните инструменти и платформи, управлявани от AI, биха могли потенциално да включват елементи от социалните медии, насърчавайки онлайн общности от винени ентусиасти, които споделят знания, препоръки и възможности“, пише изданието.

Тъй като технологиите стават по-достъпни, може да видим нарастване на броя на бутиковите винарни и нововъзникващите региони, които навлизат на инвестиционния пазар, предлагайки на инвеститорите още по-голямо разнообразие от възможности за избор. Това увеличаване на разнообразието може да доведе до по-оживен и динамичен пазар, предоставящ възможности на инвеститорите да открият скрити „скъпоценни камъни“ сред многообразието от вина и да подкрепят по-малко известни винарни.

По материали на : wineindustryadvisor.com

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар