Politico: Как Копенхаген преобразява обществени пространства

Rate this post

В датската столица Копенхаген хората могат да карат ски по склона на една топлоцентрала или да поплуват в басейн, разположен на покрив на многоетажен паркинг, пише авторитетното издание Politico в специална публикация от серията „Живи градове“. С това градът разширява неминуемо представите ни за използването на обществените пространства като чисти паркове с езерца в които необезпокоявани плуват ята от патици. Като част от своята политика „Метрополис за хората“, градът си постави за цел да създаде „разнообразен градски живот“, където всеки „независимо от възраст, социален статус, етнически произход, финанси или увреждане може да се включи.

Освен писта за ски върху част от топлоцентралата е монтирана и стена за катерачи, а хората могат да се разхождат на покрива.

Според автора на проекта за преобразяване на топлоцентралата Бярке Ингелс целта на проекта CopenHill е била да намали опасенията на наоколо живеещите граждани и да превърне мястото в ново обществено пространство. По думите му това е проект, който прави Копенхаген не само по-„устойчив“ град, но и „по-приятен за живота на своите граждани. Изграждането на подобни пространства според изданието може да доведе до намаляване на стреса и последиците от воденето на застоял живот.

Изграждането на ски писта в центъра на града изисква известен апетит за риск и иновации – нещо, което Копенхаген има в изобилие, според Густаво Рибейро, архитект и доцент в Кралската датска академия. Започнатата от управата политика за промяна на градската среда предизвика специалистите да предлагат и реализират все по-дръзки проекти като например изграждането на детска площадка върху паркинг в по-гъсто населената част на града и или парка Superkilen с неговите гигантски люлки, арт инсталация, която служи като рамка за катерене и боксов ринг.

Друг проект за рекултивация на земята на остров Амагер създаде огромен плажен парк с пясъчни дюни и плитки лагуни, където по-малките деца могат да плуват във водата. През лятото е заето с хора, които карат уиндсърф, плуват и карат ролери. Популярността на подобни проекти спомогна за утвърждаването на урбанистичната култура и преобразяване на все повече пространства в Копенхаген.

По материали на Politico

Със съкращения
Снимка: YouTube/скрийншот

Очаквайте в близките дни репортаж от Копенхаген

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар