Järavallen -един успешен шведски пример за развитие на агротуризма

Rate this post

Макар и намираща се в Скандинавието, Швеция впечатлява с различните форми на туризъм, които може да предложи с оглед и на стремежа на шведите да опазват чистата си природа и биоразнообразието в нея. Сякаш логично изглежда една от тези форми да е на добиващият все по-голяма популярност в останалата част на Европа агротуризъм. Пример за място в което се комбинират различни туристически услуги и земеделие е природният резерват Järavallen. Място където няколко предприемчиви фондации са създали възможности както за местните животновъди да разполагат с достатъчно пасища, така и за близо 300 хил. посетители годишно да се наслаждават на природата и спокойствието.

Андерс Русел

Благодарение на това че пасищата на резервата се изпасват от овце и говеда, се поддържа богатата полуестествена пасищна екосистема и се намалява риска от навлизане в нея на инвазивни растителни видове.

Една от фондациите управляващи парка се нарича Scanian Landscapes Foundation, а повече за дейността и и за парка ни разказва един от мениджърите и изследователи Андерс Русел. „Управляваме шест различни фондации които влизат в специален борд на област Сконе. Сред сферите в които работят са медицинските грижи, управление на болнични заведения и природни паркове. Това са организации с различна история, като две от тях съществуват вече над 150 години“, разказва Андерс.

Тези фондации са са фокусирали работата си в две насоки- публичното здравеопазване, и публичното управление на територии, като управляват 19 области с почти 7 хил. хектара обществени земи. От тях по думите му близо 2 хил. хектара са природни резервати с изградена инфраструктура и информация за посетителите.

Дейността на Scanian Landscapes Foundation се финансира с 1,3 млн. евро годишно от регионалния борд на провинция Сконе. В допълнение на това печелят от отдаване на пасищата под наем на местните животновъди. „От важно значение за нас е, че тази чат на страната е покрита почти изцяло от гори и пасища, а не от земеделска земя, и тук в резервата регистрираме почти 300 хил посетители годишно“, споделя той. По време на пандемията в резервата са имали доста проблеми с къмпингуващи туристи, които по принцип са забранени в него. В него са изградени и трасета за маутинбаик за деца и възрастни, различни туристически пътеки, възможности за езда и плувне. Обособени са места за за барбекю и пикник. Езерата на територията на природния парк Järavallen позволяват карането на кънки през зимата.

Във Scanian Landscapes Foundation работят около 15 души, хора с различна експертиза, занимаващи се с управление на горите, природно-консервационни дейности и рекреационен туризъм.

 

Мартин Иванов
Швеция
Край

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар