Politico: Брюксел ще изгуби, ако превърне фермерите в жертвени агнета на климатичните промени

Rate this post

Брюксел е на път да изгуби селските региони на Европа, пише в обширен анализ авторитетното издание Politico и задава въпроса, дали войната в Украйна и високите цени в супермаркетите наистина са направили продоволствената сигурност на Европа приоритет?

В публикацията се припомня констатацията на президентът на Европейския съвет Шарл Мишел по време на пътуване до срещата на върха за глобалната продоволствена сигурност през 2022 г., че необходимостта от стабилни доставки на храна е „най-голямото глобално предизвикателство пред Европа.

Така си тръгва от работа някой високопоставен брюкселски бюрократ

Вместо това конкретните действия на ЕК са се превърнали в „ефемизъм“, а Брюксел е на път да обезлюди селските региони благодарение на еврократите,които се опитват да представят блока като основен играч в борбата с климатичните промени. Според авторите на публикацията поставянето на подобни амбициозни цели за климата и околната среда на ниво ЕС е едно, но прилагането им на местно ниво е съвсем друго.

За пример се дава Нидерландия, където след десетилетия на финансиране от Общата селскостопанска политика (ОСП), даваща приоритет на по-голяма продукция, сега на нидерландските фермери се казва, че са най-големите врагове в дебата за намаляване на емисиите.Така след като е определяна като „малката страна, която изхранва света“, Нидерландия е изправена пред сериозна дилема, да затвори десетки ферми

Всичко това се развива на фона на „екологизация“ на ОСП, при която европейските фермери вече са намалили емисиите на парникови газове с 25 процента между 1990 и 2010 г. Дори Европейската комисия признава, че „ОСП осигурява широко ниво на „базова защита“ за околната среда върху повече от 80 процента от земеделската земя в ЕС.

Освен това опасенията на фермерите не се отнасят до отричане на изменението на климата – което ги засяга значително – или неразбиране на действията, необходими за смекчаване на най-лошите му последици. Те са за липсата на реализъм в Брюксел, когато става въпрос за определяне на времеви рамки за постигане на екологичните цели на ЕС – защото именно тези времеви рамки ще сринат икономиката в селските региони. Фермерите според авторите се чувстват притиснати между това да намаляват вредните емисии и да се впишат в европейските цели за опазване на биоразнообразието.

Въпреки това Януш Войчеховски според изданието въобще не се трогва от увеличаващото се разделение между селските и градски региони на Европа, което ще облагодетелства популистите от двете страни на политическия сектор. Отбелязва се още , че за разлика от други индустрии като автомобилната в Германия, ядрената във Франция или големите фармацевтични компании в Ирландия, които разполагат с механизми да забавят желаните от Европа промени в регламентите, фермерите са поставени на олтара като жертвени агнета на климатичните амбиции на ЕС.

Междувременно вредните емисии произвеждани в земеделието са еквивалентни на под 2/3 от тези на други индустрии като производството на енергия.

В този контекст подходът на ЕС към климата — и ролята му в интегрирането на периферните икономики — вече разпалва социалните вълнения в селските райони. Например дясното движение FarmerCitizenMovement (BoerBurgerBeweging, BBB) сега е най-голямата партия в нидерландския Сенат и всички провинциални събрания, въпреки че е създадено едва през 2019 г.

В това се крие предупреждение за самодоволството на блока, когато става въпрос за селските райони на Европа: нидерландският опит показва, че споровете относно централизираното планиране на околната среда могат също да доведат до по-широко чувство за несвързаност в селските райони. Как иначе Нидерландия – с едва 50 000 фермери – би могла да осигури близо 1,5 милиона гласа за BBB в началото на 2023 г.?Разширявайки се далеч отвъд опростената представа за селските райони, които са пряко обвързани със земята, тези движения всъщност представляват онези, които живеят извън големите градове, които се чувстват изключени от правенето на политикив националните столици. И те дават глас на жителите на малките градове, които се чувстват застрашени от все по-строгия подход на правителствата към социалните и екологичните цели.

Изданието отбелязва че е твърде вероятен сценарий, при който чувствайки се отчуждени от политиката на градските елити, избирателите от селските раиони могат да напуснат традиционните проевропейски центристки партии, насочвайки се към протестни движения с открита насоченост срещу политиката на Брюксел, формирайки гласовит евроскептицизъм, който ако не бъде овладян ще отслаби цялостната подкрепа за програмите на ЕС за климата и биоразнообразието.

По материали на Politico

Със съкращения

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар