Маслото като продукт на лукса

Rate this post

Французите се славят като най-големите потребители на масло в Европа. На тях се падат средно по 7.9 килограма масло на човек годишно. Компанията “Le Beurre Bordier” от малкото бретанско градче Нял сур Вилан сега предава на този продукт не само изискан вкус, но и неповторим лукс на немислим за мнозина гурме продукт. „Искаме да извадим на показ типичния сметанов вкус на маслото, който при контакт с въздуха или преработка се губи“, казва Жули Суглиани .

Перфектни за създаването на истински качествено масло са пасищата с ароматни билки в северната част на страната. „За килограм масло имаме нужда от 18 литра мляко. Ароматът на тревите може да се усети в сметаната след това в маслото“, разкрива биофермерката Стефани Катрин. Цяла нощ сметаната се избива от млякото в специална машина. „Сметаната преминава през различни фази. Първо става бита сметана, след което започва да се оформя маслото което се пълни в специални блокове“, разяснява тя.

От маслото се отделя млякото, а то е готово след като е двукратно измито с вода. Чрез пресоване се премахват последните следи от течности, след което следва първото тестване на вкус. „Вкусът му е на сметана, но се усещат билкови нотки“, казва Стефани.

Майсторите от “Le Beurre Bordier” правят от маслото истински гурме продукт за ценители

Оттук започва работата на “Le Beurre Bordier” по овкусяване на маслото и превръщането му в продукт на лукса и гурме кухнята. През машина маслото преминава специален процес на ромелаксаж. Процесът на преработката на 50 килограма масло продължава до 25 минути. Колкото по-дълго продължава, толкова по-леко става маслото. Този процес прави маслото не само по-вкусно и по-меко, но има и други ефекти.

„В маслото остава вода, която се извлича чрез пресоването му. Чрез машината се избива и остатъчния въздух от него както и ароматите. То става като едно хубаво вино, на което могат да се усетят неговите аромати“, казва жули. След това маслото постъпва в ателието където се оформя с ръце до желаните от клиента форми, след което се щампова. 20 души отговарят за това, да придадат на маслото нужните форми. В компанията разполагат с 280 различни щампи на клиенти. „Доставяме нашето масло до клиенти в Япония и САЩ, но основният ни пазар си остава разбира се Франция. Наши клиенти са както малки ресторанти от региона на Бретан, така и реномирани ресторанти в Париж или Южна Франция“, казва Жули.

Маслото се предлага и в различни вкусове, с водорасли, с домати, босилек, юзо или опушена сол, а 125 грама от него излиза над 4 евро, което е двойно повече отколкото биомаслото.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“/ стопкадър

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар