Конопена архитектура

Rate this post

В търсене на устойчиви материали, архитектите се обръщат към необичаен източник: конопа. В обширен материал BBC разкрива някои от тайните на този непопулярен строителен материал. Заобиколена от зелени полета, Flat House, която се намира във ферма в Кеймбриджшър, Великобритания изглежда като типична преустроена плевня. Но отвътре външният вид и усещането на сградата веднага ви карат да разберете, че това е нещо съвсем различно. Причината е че е изградена от коноп.

Flat House

онопът, използван за Flat House, е отгледан в околните земи на Margent Farm. Проектът представлява това, което от дизайнерското студио Material Cultures наричат “кръгова екология”, подход към строителството, при който сградите излизат от ландшафтаи могат естествено да се реинтегрират в него. Конопеният бетон е използван в предварително изработена форма на панел за създаване на стените на дома, монтирани около дървена конструкция.

От Material Cultures планират да продължи да използва коноп в новия проект Phoenix в Lewes в Източен Съсекс. Разработен от Human Nature и замислен като квартал със 700 жилища, изграден с устойчивост в основата си, проектът ще използва конопен бетон заедно с местен дървен материал в повечето сгради.

Конопения бетон има висока топлинна маса, което го прави идеален изолационен материал, който подобрява енергийната ефективност на сградите и намалява емисиите на парникови газове с течение на времето. Той също така продължава да абсорбира въглерод през целия си живот.

Заради това, че строителството е отговорно за близо 37% от произвежданите от индустрията вредни емисии, все повече архитекти са в търсене на алтернативни материали. Причината за относително високия дял на строителството в производството на вредни емисии е връзката му с изкопаемите горива, включително въглеродно-интензивни материали като бетон, стомана и стъкло, както и на парниковите газове, отделяни при отоплението и охлаждането на домовете ни.

По данни на ЕК един хектар с коноп отделя между 9 и 15 тона въглероден диоксид, което означава че произвежда по-малко CO2 от горската индустрия. Освен това отглеждането на коноп спомага за регенериране на почвата и пречистване на тежките метали от нея.

Великобритания не е единствения пример за конопена архитектура. Във Франция, в която отглеждането на коноп никога не е било забранявано, са реализирани редица проекти с използване на коноп. През 2020 година беше завършен седеметажен блок от социални жилища, който използва конопен бетон като основен изолационен материал, придружен от дървена рамка.

Към днешна дата във Великобритания конопеният бетон се използва предимно в малки жилищни проекти, поради проблеми около веригите за доставки, ограниченията за мащабиране и разходите. Машините за него са много скъпи и не се разпространяват в цялата страна. Това, което е необходимо а инвестиции – в предприятия, инфраструктура, умения и сертифициране на материали. Докато това се случи, конопеният бетон ще остане скъп и оскъден материал за работа, което се влошава от високите застрахователни премии“, казва един от основателите на Material Cultures.

В друга дестинация на „конопената архитектура“ се превърна Южна Африка, където конопът най-накрая беше определен за земеделска култура през 2021 г., което позволи отглеждането му в страната. Базираната в Кейптаун Wolf + Wolf Architects направи име в конопената архитектура през последните 15 години, но доскоро трябваше да разчита на вноса на растението. „Започнах да работя по първата си къща от коноп през 2007 г.“, казва основателят и директор на практиката, Волф, който използва само фамилното си име. „Бях очарован от всичките му приложения и можех да видя положителното въздействие, което може да има върху декарбонизацията на застроената среда.“

Wolf + Wolf в момента завършва висока сграда в Кейптаун, използвайки конопен бетон в предварително изработена блокова форма, която се смята за най-високата сграда в света, построена с помощта на материала.

Архитектурната практика също в момента работи върху четири къщи от коноп и е започнала да проектира друга висока сграда от коноп. Волф е оптимист: “Интересът в Южна Африка към конопа като строителен материал нараства експоненциално. Това е началото на цяла нова индустрия в страната поради отключването на регулациите и нарастващото разбиране на безбройните предимства на материала.

По материали на BBC

?със съкращения/

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар