Politico: Недостигът на работна ръка може да попречи на зеления преход на Европа

Rate this post

едостигът на работна ръка може да се окаже най-голямата пречка пред стремежа на Европа да осъществи мечтания зелен преход към икономика базирана на енергия от възобновяеми източници, пише в обширен материал авторитетното издание Politico. За да може да постигне поставените в REPowerEU цели за инсталиране на 750 ГВ слънчеви панели, ЕС се нуждае от двойно повече работни места до 2030 година, като броят на заетите в соларната индустрия се увеличи до 1млн. ддуши. Европейската комисия изчислява, че постигането на целта до 45 процента от енергията на ЕС да идва от възобновяеми източници ще изисква създаването на повече от 3,5 милиона работни места до 2030 г. Това представлява „огромно предизвикателство за уменията“, казва Джудит Киртън-Дарлинг, заместник-генерален секретар на профсъюза IndustriALL Europe.

Монтиране на соларни панели, снимка; Pixabay.com

47-годишната жителка на Севиля Тринидад дел Росио работила в търговията на дребно се е преориентирала към заетост свързана с монтирането на соларни панели. Да смени професията я провокирал имейл от службата по заетост в Андалусия, в който и се предлагало да премине 13 седмичен интензивен курс за монтиране на соларни панели. Завършила курса ръководен от Generation Spain и сега работи за компания, предлагаща изграждане на соларни централи.

Според Джудит Киртън-Дарлинг вече се наблюдават големи пропуски в наличието на умения в сектора на възобновяемите източници и това се явява ахилесова пета на зеления преход. Тя предупреди, че докато ЕС има предпоставки за зелена индустриална стратегия — чрез Закона за нулева промишленост Net Zero Industry Act с неговите стимули за развитие на възобновяема енергия — липсва ясен, общоевропейски път за осигуряване на работна ръка , която ще инсталира слънчеви панели, ще изгражда вятърни турбини и ще поддържа мрежата със зелен водород. За пример експертката посочи политиката на Вашингтон, която задължава фирмите които искат да се възползват от т.нар. зелено субсидиране да наемат чираци, които да вършат до 15% от работата. Така се инвестира в американската младеж като се създава цяло ново поколение чираци в индустрията. Според Дарлинг Брюксел трябва да въведе подобни практики. Инсталирането на панели представлява 4 от всеки 5 работни места в соларната индустрия, като до 2030 година близо 800 хил. души в Европа трябва да са заети в тази дейност за да могат да се постигнат заложените цели за увеличаване дела на възобновяемите енергоизточници.

Според Артър Деймърс, политически съветник в SolarPower Europe програми за обучение на персонал за монтиране на соларни панели като тази в Севиля трябва да станат достъпни за всички европейци, а Брюксел трябва да въведе специален „соларен сертификат“, който да дава информация за наличните кадри.

Със съкращения:

По материали на Politico

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар