Politico: Промените в климата и в потребителските нагласи са на път да „изкоренят“ Бордо от винената карта на Европа

Rate this post

Климатичните изменения в комбинация с намаляло потребление и промените в потребителските нагласи в полза на бирата могат да доведат до изкореняване на Бордо от винената карта на Европа в прекия и преносен смисъл. В обширен материал авторитетното издание Politico обръща внимание върху едно от най-сериозните предизвикателства пред френското земеделие, как в подобни условия да запази една от перлите в своето винопроизводство -Бордо.

„Винопроизводителите в престижния регион Бордо са готови да изкоренят хиляди хектари лозя, тъй като променените потребителски навици и глобалното затопляне удариха една от перлите в короната на френската селскостопанска индустрия“, пише изданието. Заради намаляло търсене от страна на Китай, основния пазар на френски вина и преориентацията на потребителите към други напитки като бирата, пред френските вина не се задава светло бъдеще. Докато вината от висок клас като Grand Grew все още държат пазарни позиции, не така стоят нещата за вината от по-нисък клас и за все повече френски фермери става по-изгодно да изкореняват лозите си, отколкото да продължават да произвеждат продукция под нейната себестойност.

Промените в климата и в потребителските нагласи са на път да „изкоренят“ Бордо от винената карта на Европа

За да подпомогне фермерите да изкоренят лозите си, френското правителство планира да задели милиони евро, като даде по 6 хил. евро на хектар изкоренено лозе. Програмата за изкореняване, обявена по-рано тази година на годишния Salon de l’agriculture, има за цел да намали производството, като същевременно позволи на лозарите да пренасочат земята за други дейности.Публичните средства ще бъдат използвани за превръщането на непродаденото вино в индустриален алкохол за парфюми или дезинфектанти за ръце. Успоредно с това части от лозята ще бъдат изкоренени, за да се намали общото производство.

Според официалните данни почти 1/3 от винопроизводителите в департамента Жирон в Бордо са заявили, че искат да изкореняват лозята си, някои от които искат да пренасочат земеделската земя за други нужди, а други пък се стремят да намалят производството и да се концентрират върху създаване на по-висококачествени вина.

„Имаме проблеми с продажбата на всичко, което произвеждаме, и предпочитаме да намалим обема на производството, за да го приведем в съответствие с това, което можем да продадем“, казва Стефан Багард , и добави, че планира да изкорени около 10 хектара. Миналата година продажбите му са били с около 30 процента по-ниски в сравнение с преди пандемията от коронавирус през 2019 г, добавя Багард. Багард който е и председател на местния съюз на винопроизводителите посочва, че в търговската мрежа могат да се намерят бутилки френско Бордо на 2 евро , което прави невъзможно справянето с подобна конкуренция и нанася вреди на имиджа на винопроизводителите в региона.

През втората половина на 2022 г. цената на червените вина от Бордо е спаднала с 21 процента спрямо средната цена за предходните пет години, показват данни на министерството на земеделието.

При износа ситуацията не е много по-розова. Китай, който все още е основната експортна дестинация на Бордо, спря целия внос по време на пандемията от коронавирус. Въпреки че износът за азиатската държава е възобновен оттогава, той все още не е достигнал нивата отпреди пандемията.

През 2022 г. износът на Бордо за Китай е спаднал с почти една четвърт на годишна база, според данни на Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), група, представляваща стотици производители и продавачи от Бордо. Износът за втория по значимост пазар- американският все още изпитва негативно влияние от наложените от администрацията на тръмп ограничения.

По материали на Politico

Със съкращения

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар