От Петрич до Верона, всички на стадиона

Rate this post

Задава се поредната „европейска“ вечер. Европейска защото Левски“ се изправя в решителен плейоф за влизане в групите на третия по сила турнир на УЕФА- „Лига на конференциите“. След емоциите през миналата седмица, сега се задават нови такива, този път арената ще е „Дойче Банк“, съперникът ще е същият „Айнтрахт“ , мястото- Франкфурт, градът край река Майн. Макар и да не е от най-богатите на индустрия германски провинции, Хесен все пак си има за столица град с ранга на световен финансов център. На борсата във Франкфурт се търгуват някои от най важните за германската и европейска икономика индекси. Ежедневните новини за движението на DAX за добре облечените и с дебели портфейли мениджъри и директори във Франкфурт са толкова важни, колкото за нас редовите българи е важна прогнозата за времето.

Синята фиеста след края на мача

Показателно за финансовата мощ на града е , че арената във Франкфурт носи името на „Дойче Банк“ от средата на 2020 година вследствие на сключен спонсорски договор с местния клуб „Айнтрахт“ на стойност 38 млн. евро, който ще важи поне още четири години. . Името идва да наследи това на друга банка Comerz Bank Arena.

Тези дни в новинарския поток от Франкфурт обаче със сигурност преобладават и сините фенове, стекли се от цяла Европа. Като гледах кадрите как се редят по опашки за билет рефрена който ми се наби веднага „От Петрич до Верона, всички на стадиона!“ и логично стана заглавие на този емоционален текст. Подобни опашки за билети са нещо немислимо за германската култура, още повече, че голяма част от феновете на отбора домакин отдавна са си осигурили места на стадиона.

Германският отбор е достатъчно класен и отсъствието дори на най-големите му звезди едва ли ще им попречи да се втурнат напред от първата минута, подкрепяни този път от не по-малко френетична публика. Левски обаче е доказвал нееднократно, че срещу големите няма какво да губи, а само може да печели. Ние очакваме отново 11-те сини сърца да се раздадат на терена пък каквото стане, защото футболът освен на емоции е игра на тактика, а понякога и на чудеса. Във философията на „Левски“ генетично е заложено да играят добър и красив футбол. Показаха го през миналата седмица, когато с гола на французина Фадига сътвориха истинско малко чудо. Това ни остави в играта. Футболисти и фенове да продължават да мечтаят за нови емоционални европейски вечери. А защо „Дойче Банк“ да не се превърне в поредната синя арена и на красивата игра, и на сбъднатите мечти.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар