Хроники от едно пътуване из Европа

Rate this post

 

#Милано Дългото пътуване започва сега. Понякога технологиите могат да са пречка отколкото предимство. Убедих се при многократните ми опити да си удостоверя самоличността, Опитът ми да го направя със селфи не сполучи, Все пак в деня в който 80 хил. души станаха свидетели на откриването на световната купа по ръгби на „Стад дьо Франс“ потеглям към Франция.

#Милано Очертава се натоварена програма Всичко по реда си или както се казва Step by Step.

#Милано Първата дестинация е достигната успешно.Летя в компанията на две красиви девойки. Пътуват към Милано и Венеция. Споделяме взаимни пътешествие ,.Цъкат постоянно За тях светът е в ТИК ТОК.

#Милано Едно от момичетата споделя че мечтае да обиколи света. На техен език аз съм звезда. Поласкан съм защото не се чувствам такава. За тях всички автори журналисти блогъри а бих добавил и тик-токъри са звезди. Аз се чувствам като прашинка четейки един от разказите на Иво Иванов за космоса, Чаланджър и пътешествието на една футболна топка.

 

#Милано Температурите са още летни 20 градуса. Сайта на летището като модно списание, но предлага функция за осведомяване по мейл или телефон за състоянието на полета.

 

#Милано Изненадващо по първи петли летището се оглася от италианския химн последван от този на Европа, за да се покаже принадлежността към съвременната цивилизация. Колко прост пример за патриотизъм. Без веене на знамена на пилони и излишна показностт на нашенските Ганьовци. Сетих се за Гарибалди. Италианският символ за патриотизъм..

#Брюксел А някои казват че тук само вали Днес са уцелили джакпота що се отнася до времето. Безкешовите плащания тук вече са факт дори за WCда не говорим за други места. Какво ли би станало с парите ако картите бяха измислени още по времето на Римската империя ?!:Сигурно хептен не биха имали мирис а патрициите щяха да са богати Крез-ове.

Atomium – поглед отдолу

#Брюксел Решавам да посетя Брюпарк и да разгледам инсталацията Атомиум и не съжалявам Това определено е едно от местата тук, където човек може да намери малко прохлада Пътувам в метрото с двама сърдечни испанци и се ядосвам че съм забравил езика на Сервантес. А това че на тях им е топло е показателно, че макар и септември се усеща като за юли. Wir haben Bier това могат да го кажат само германци порядъчно „въоражени“ с бутилки и кенове, По надолу срещам още една група доста по_-улегнали германски туристи.

#Брюксел „Гар ди Меди“ или Брюксел Юг съвсем не изглежда да прилича например на Подуене. Тук е като истински европейски жп. терминал тръгват влакове за Дортмунд, Париж Амстердам. И ако се питате има ли закъснения – да току що обявиха ICE_:то за летището закъснява с 10 минути.

 

#Брюксел Питам се дали изкуствен интелект не информира пътниците за промени при пристигане и заминаване на влаковете?! През няма и и пет минути ги съобщават най-малко на три езика.

#Париж Няма по-подходящ музикален фон от мекия кадифен глас на Елен Сигера. Честно казано очаквах повече подреденост на автогара Париж-Берси. Голяма кочина Жегата продължава и тук. Макар и след полунощ времето е топло и задушно.

#Париж Автобусите на #Flixbus обаче са класа. Климатизирани, чисти и комфортни.

#Париж В очакване на моя автобус пристига този от Брюксел за Билбаао. Група англичани се снимат въодушевени on the road to Bilbao.

На път за Сен Мало

#Рен Сложната логистика винаги може да те издъни особено ако 15 минути се окажат недостатъчно време и изпуснеш автобуса. Сега остава да пробвам френските железници в последната отсечка до Сен Мало. Сутринта леко облачно дори ръмжеше ситен дъждец. Градът за сега не впечатлява с нищо. Помня го само с неуспешното пребиваване на Гонзо в местния футболен тим. Иначе тук ремонтите по улиците текат с пълна сила.

На гарата в Рен

#СенМало Най-накрая съм достигнал до целта. Докато търся пътя към хотела попадам на двама французи. Възрастна двойка отседнала на почивка в близост до Сен Мало.Връщат се у дома. Живеят близо до Люксембург. Казват че това е първият по-хладен ден тук от две седмици насам. Температурата се движи между 25 и 30 градуса. Иначе TGV то не се нуждае от коментар. Бързо, комфортно и удобно е най-точното описание. И кондуктура не дупчи билетчето, а го сканира. Както сам каза с усмивка на една пасажерка близо до мен. Направих Ви перфектно фото!

TGV- удобен, бърз и комфортен

#Рен Отново на път след натоварена но полезна програма Все някога човек щеше да избере късата клечка или шестица от тотото. Стачка в Брюксел и отменен полет.

 

#Брюксел Стълпотворение на гарата. Да си помисли човек, че летището не работи. В стачка е. :);За съжаление човек не може да отиде с влак навсякъде. Къде да отиде?! Най – много до Амстердам, Франкфурт или Люксембург. София не присъства на жп картата на Европа. Бяло петно. И сравнението с Франция се набива на очи. ето например току що обявиха информация на четири езика за TGV Брюксел -Монпелие, така че да не дискриминират езиково онези пасажери, които не са франкофони.

Когато големите птици са на земята

#Брюксел Втори ден на очакване да бъдат възстановени по-голяма част от полетите на Ryanair.

#Брюксел Добра новина в края на деня. Полетите на “Райънеър” от летище Шарлероа изглежда са възстановени. Пасажерите за дестинации като Пиза, Стокхолм и Сантяго де Компостела са сред първите щастливци да се върнат у дома по-рано.

#Брюксел Ден втори на летището Ако не излезе човек малко навън рискува да загуби представа за света извън него. А там навън е истинско лято. Хора от цял свят. Някои налягали да четат книги по тревата, други хранещи малки деца а трети търкалящи неизбежните куфари. Ту чуваш немски, ту френски или гръцки.

 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар