ENAJ отчете дейността си за пследната година

Rate this post

Нови възможности за пътувания и запознаване с европейското земеделие очакват членовете на мрежата

На 12 септември 2023 година в град Рен в рамките на посещението ни на специализираното международно изложение #SPACE2023 година, част от #ENAJTrip се проведе Годишната асамблея на Европейската мрежа на аграрните журналисти. С удоволствие Като представител на нашата асоциация #АСЖБ в този малко дълъг пост ще се опитам да ви запозная с новините от Европейската мрежа. В началото на заседанието председателят на мрежата Лиза Белоки запозна присъстващите с активностите на #ENAJ в последните 12 месеца. Беше подчертано, че мрежата ще продължи да подпомага своите членове с активности целящи да повишават знанията и компетенциите на аграрните журналисти.

ЕНАЙ отчете дейността си по време на международното изложение SPACE в град Рен

След края на пандемията #ENAJ поднови активното организиране на прес турове за аграрните журналисти, като през изминалата година бяха организирани няколко посещения. През януари бе посетена Дания, след което последва прес събитие в Нидерландия през март. Страната е водещ производител на мляко в Европа, и колегите от местната гилдия запознаха присъствалите с проблемите на местните животновъди. Последва посещение в Австрия през юни с богата програма, включваща и посещение на провелия се във Виена Световен конгрес по соята. Последния прес тур беше организиран в германската провинция Райнланд Пфалц, където присъствалите колеги бяха запознати с различни практики за устойчиво земеделие.

С част от колеите по време на изложението SPACE 2023 в Рен

По време на последната генерална асамблея почетният президент на #ENAJT Джеф Верхаарен представи финансовия отчет на мрежата за последните 12 месеца.

#АЛБАНИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ #ENAJ

По време на заседанието за неформален член на #ENAJ беше приета албанската гилдия на аграрните журналисти, като очакваме да имаме интересни събития в #Албания, чието земеделие предвид прочетеното от мен в последните месеци като информации в масмедиите, се намира в истински възход, и очаква да увеличи износа на аграрна продукция през тази година до 600 млн. евро в парично изражение. В мрежата са подадени още две кандидатури за членство на Северна Македония и на Сърбия, като приемането на колегите ни от западната ни съседка за сега е малко под въпрос, защото там има цели три организации на аграрните журналисти.

ПРЕДСТОЯЩИ ПРЕС ТУРОВЕ И АКТИВНОСТИ

С оглед на това, че по време на форума като асоциран член на #ENAJ беше представена Европейската асоциация на организаторите на панаири и изложения, можем да очакваме в следващите години още по-богата програма от прес пътувания. За сега за новата 2024 година се планират няколко прес тура. В първата половина на годината се предвижда посещение на #Белгия, която от 1 януари поема председателството на Съвета на ЕС. През лятото през юни или юли ще се проведе прес тур в #Норвегия, където ще бъдат посетени различни ферми и ще се организират събития в Аграрния университет. През август ще е прес събитие в #Швейцария, съвместно организирано с #IFAJ посветено на Конгреса на Междунродната федерация на аграрните журналисти, за което очакваме информация от Адриан Кребс. През септември се планира интересно пътуване до провинция #Умбрия в #Италия, което цели да ни запознае повече с местните производители на зехтин и шафран.

Освен това до края на годината се предвиждат следните активности: Създаване на богато видео съдържание посветено на #МладитеФермери по подобие на това, което засегна проблемите на жените фермерки, провеждане на специализиран уебинар и предаване на 7.12.2023 година директно от #ЕП, водено от нашия колега от Ирландия Деймиън О`Райли.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар